Ana Žvorc in Danilo Muršec. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Ana Žvorc in Danilo Muršec. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je po lanski čistilni akciji v Stražunskem gozdu meščanke in meščane ponovno povabila k čiščenju okolja. Tokratna akcija je potekala na celotnem območju desnega brega reke Drave.

V enajstih mestnih četrtih in krajevnih skupnostih so vzpostavili 36 zbirnih točk, kamor so lahko občani prinesli vreče z odpadki.

Sodelovali so tudi gasilci, ki so obrezovali drevesa z belo omelo, svoj okoliš pa so očistili tudi uporabniki Centra alternativne kulture Pekarna, kjer so sodelovali tudi najmlajši.

Kot so nam povedali nekateri, so nabrali predvsem protivirusne maske, pločevinke, plastenke, papirčke, cigarete in podobne smeti.

Vodja akcije, uslužbenka županovega kabineta Neva Pipan, je dejala, da je največ odpadkov na parkiriščih v bližini gostinskih lokalov.

S potekom akcije je bila zadovoljna, pogrešala pa je več aktivnosti v bližini šol in vrtcev. S podžupanjo Alenko Iskra upata, da bo današnja aktivnost pomagala pri ozaveščanju, da se odpadki v naravi sploh ne bi znašli in da takšnih akcij v prihodnje ne bi več potrebovali.

Zbrali smo tudi nekaj odzivov, prisluhnete jim lahko v naslednjem posnetku: