Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Mariborska občina je objavila serijo ponudb za prodajo in oddajo nepremičnin in zemljišč. Med njimi je tudi zgodovinski objekt Tri babe na obnovljenem Vojašniškem trgu, ki v dveh dosedanjih razpisih še ni našel najemnika.

Mariborska občina v dveh spletnih dražbah ta in prihodnji mesec prodaja več stanovanj, večinoma v mestnem središču, in zemljišča na obrobju Cone Tezno, primerna za industrijsko gradnjo. Obetajo si vsaj 6,3 milijona evrov, od izkupička pa je odvisnih več projektov, tudi obnove šol, vrtcev in cest.

Kako se obračunava najemnina za Tri babe?

Ob tem po dveh neuspešnih razpisih že v tretje iščejo najemnika objekta Tri babe na obnovljenem Vojašniškem trgu, ki je pritegnil pozornost zaradi načina zaračunavanja najemnine. Kot pojasnjuje vodja urada za gospodarske zadeve Gorazd Škrabar, so ga številni razumeli napačno:

"Vsako leto po 28. 2. se ocenjuje, kakšen promet je najemnik nasegel. Če je bil v pogodbi določen delež višji, kot akontacija najemnine, poravna razliko. To nikakor ni dodatna najemnina."

Izračun najemnine v novem razpisu omilili, a njena višina in druge pogodbene omejitve po njihovem mnenju niso glavni razlog za nezanimanje gostincev:

"Pogovarjali smo se s kar nekaj potencialnimi najemniki, tudi s številnimi zvenečimi imeni, in prvi argument, zakaj se niso odločili, je pomanjkanje kadra."

Podobne težave imajo tudi pri oddaji gostilne Pri treh ribnikih. Sicer pa na občinskem spletišču ponujajo še druge nepremičnine, tri bodo brezplačno namenili nevladnikom.