Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Mariborska občina v zadnjem času več nevladnim organizacijam, delujočim v mestnem središču, ni podaljšala brezplačne najemnine. Na to je pred dvema letoma prvo opozorilo turistično društvo Rajzefiber, letos pa tudi več društev na obnovljeni Koroški cesti. Tržna najemnina bi skoraj doletela tudi invalidska društva v vili ob Mestnem parku, a so jim brezplačno uporabo nato vendarle podaljšali.

V Mariboru deluje več kot 1200 nevladnih organizacij: od gasilskih društev in Nogometnega kluba Maribor, do humanitarnih in kulturnih organizacij. Občina jim brezplačno namenja več kot 50 nepremičnin, med drugim socialnim in zdravstvenim organizacijam in več muzejem. Podžupanja Alenka Iskra o Koroški cesti:

"Ti prostori so bili namenjeni v času projekta Evropska prestolnica kulture 2012 za kulturne projekte z omejenim rokom. Sprejeta pa je bila odločitev občinskega vodstva, da se na Koroško cesto s prenovo morajo vseliti vsebine, ki bodo dopolnjevale to ponudbo, kar ne rečemo, da vsebine, ki so bile do zdaj tam, niso dopolnjevale, ampak sklep je bil sprejet in šlo se je tudi tukaj v postopek oddaje v najem s tržno najemnino."

V primeru invalidskih društev pravi, da je prišlo do komunikacijskega kratkega stika, ki pa je bil s podaljšanjem brezplačnega najema odpravljen. Gre za najbolj izpostavljene primere. A da občina nevladnike, ki jih na različne načine tudi sofinancira, meče na cesto, po besedah podžupanje ne drži. Priznava pa, da tega področja doslej niso urejali sistematično, zato pripravljajo posebno strategijo.

Zaradi uvedbe tržne najemnine je prostore na Koroški cesti zapustilo tudi Združenje Epeka, ki pomaga Romom. Predsednik Štefan Simončič opozarja, da se tako prekinja dolgoročna naravnanost projekta Evropska prestolnica kulture, vsekakor bi morali z odločitvijo počakati do ustrezne rešitve:

"Stroški praznih prostorov ostajajo, zdaj ko smo mi šli ven. Mi smo plačevali stavbno zemljišče, stroške, obnavljali smo ... Sedaj je to na Mariborčankah in Mariborčanih. Vsak, ki ima svojo nepremičnino, je ne izprazni, dokler nima novega najemnika."

Predvsem pa pričakuje oblikovanje jasnih pravil za obračunavanje najemnin. Izdelave takšne strategije si želi tudi Bojan Golčar s stičišča nevladnih organizacij, Zavoda PIP, a opozarja:

"Maribor potrebuje predvsem strateške odločitve in premisleke o tem, v katero smer se želi razvijati. Prostori, ki so v lasti občine in jih ta nameni potem za recimo tudi nevladne organizacije, so pravzaprav samo ukrep, s katerim občina pomaga pri uresničevanju teh ciljev."

Mariborska občina poleg uličnih lokalov nevladnikom sicer namenja tudi prostore v poslovni stavbi Tkalka, ki pa je potrebna obnove; za razvoj kulture pa načrtuje tudi odkup in obnovo prostorov nekdanje Mariborske tekstilne tovarne.