Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Od včeraj je znova dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Slovenijo, ki je v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa obstal 17. marca. Letališče Edvarda Rusjana Maribor je bilo od takrat ves čas odprto, saj so zagotavljali pogoje za delovanje nekaterih nujnih služb. V DRI upravljanje investicij, ki letališče upravlja, odpravo prepovedi opravljanja mednarodnega rednega in čarterskega prevoza potnikov pozdravljajo, a poudarjajo, da je to le začetek normalizacije razmer.

Mariborsko letališče Edvarda Rusjana je bilo ves čas od 17. marca odprto, ves čas so namreč zagotavljali pogoje za delovanje helikopterske nujne medicinske pomoči, tam je pristalo letalo s slovenskimi državljani iz tujine, izvajala se je oskrba policijske enote in nekaj ambulantnih letov v okviru programa eurotransplant.

V DRI, ki upravlja mariborsko letališče, so odprave omejitev potniškega prometa veseli, je povedal vodja projekta upravljanje letališča Edvarda Rusjana Smiljan Kramberger: "Gre pravzaprav za prvi korak k vzpostavitvi normalnega delovanja letališča, kar je izrednega pomena tudi za letalske prevoznike, ki bodo na osnovi tega lahko začeli načrtovati letenje."

Kaj bi to lahko pomenilo za mariborsko letališče v poletnih mesecih, ki bi jim lahko v normalnih razmerah prinesli vsaj kakšne čarterske polete, pa je težko napovedati, še pravi Kramberger: "Smo še vedno v času negotovih razmer, zato so te napovedi zelo nehvaležne."

Glede na to, da so bližnja letališča v sosednjih državah še vedno zaprta, pa bodo na mariborskem morda dobili kakšno povpraševanje za začasno preusmeritev letalskega prometa. "Trenutno ti pogovori ne potekajo, vendar smo odprti tudi za te možnosti," pravi Kramberger. A ker se razmere spreminjajo zelo hitro, je tudi takšne možnosti težko napovedati.