Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru pod Pohorjem je danes živahno. Z dopoldansko tekmo mlajših selekcij se je namreč začelo evropsko prvenstvo v kolesarskem spustu, že drugo zapored v štajerski metropoli. Popoldansko dogajanje z začetkom ob 15-ih pa bo v znamenju izjemno pomembnega nastopa slovenske šampionke.

Na pohorsko progo so sredi lepega sončnega dopoldneva najprej zapeljali kolesarke in kolesarji do 15 in 17 leta starosti. V cilju jih je pričakalo več deset podpornikov, ki so povedali:

"Prišli smo navijat za nečaka. Seveda bomo glasni. Pričakali ga bomo v cilju, on pa bo svojo nalogo že opravil, saj obvlada zadevo,"

in še: "Prisotni sta nervoza in skrb. Sin vozi za U17. Držali bomo pesti. Treninga je bilo kar nekaj, veliko je pa poškodb in tehničnih ovir. Vsak dan kaj zbije."

Srečali smo tudi branilko naslova evropske prvakinje, Slovenko Moniko Hrastnik, ki je lansko lovoriko prav tako osvojila v Mariboru, na včerajšnjih kvalifikacijah pa je bila prva:

"Pritisk je seveda večji, tekmuješ pred družino in vsemi prijatelji, vsi od tebe pričakujejo veliko. Tudi sama od sebe pričakujem veliko, tako da ja, pritiski so nekoliko večji, ampak bomo zborbali. "

Ker ni več omejitev zaradi epidemije koronavirusa, je organizacija letos lažja, pravi vodja Iztok Kvas:

"Veliko bolj sproščeno potekajo stvari in veliko manj zapletov in organizacijskega dela imamo, tako da je tudi manj ljudi potrebnih za samo izvedbo."

Letošnjega evropskega prvenstva v kolesarskem spustu se udeležuje skoraj 300 tekmovalcev iz 36 držav. Ker pa ob tem letos ne gostijo tekme svetovnega pokala, ki ima med tekmovalci večjo težo, je nastop žal odpovedalo nekaj najbolj zvenečih mednarodnih imen.