Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob tem na občini načrtujejo tudi plačljivo parkiranje ob sobotah. Podrobnosti o predlaganih višjih cenah bodo na občini pojasnili dopoldne.

Pohorska vzpenjača Foto: BoBo
Pohorska vzpenjača Foto: BoBo

Niz podražitev, o katerih bodo odločali mariborski mestni svetniki na seji 16. marca, je župan Saša Arsenovič napovedal v torek, ob robu sprejemanja proračunov za letošnje in naslednje leto: "Se bomo morali tako kot druga mesta v Sloveniji spoprijeti s podražitvami, ki so boleče, vendar so plod ne podražitev, ampak uskladitev cen z rastjo cen energentov, plač in drugi stvari, ki so potrebne za delovanje." Za Radio Maribor je podžupan Samo Peter Medved o podražitvah dodal: "Te so nam vsilile okoliščine. Sam lahko povem, da je 12 milijonov evrov izpuhtelo v zrak zaradi višjih plač zaradi inflacije, ki se je ni izmislila mestna občina, in celovitih podražitev vseh storitev."

Predlog podražitev programov vrtcev, vožnje z gondolo in mestnim avtobusom

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot izhaja iz gradiva za mestni svet, je predlagana, okoli 38-odstotna, podražitev vrtcev – trenutna cena velja od leta 2019 – posledica višjih materialnih stroškov, hrane in stroškov dela. Pri 30-odstotni podražitvi čiščenja odpadnih voda, ki jo je vodstvo občine sprva načrtovalo že takoj po volitvah, pa so nato gradivo s seje mestnega sveta umaknili, je vzrok ta, da se cena ni usklajevala z inflacijo že vse od leta 2009. Mestni svetniki bodo odločali tudi o občutni podražitvi vožnje s krožno-kabinsko žičnico. Če cena enosmerne vozovnice zdaj stane štiri evre, bi po novem 10,5. Povratna vozovnica bi se s šestih podražila na kar 19,90 evra. Ob tem pa občina v letošnjem proračunu, ki so ga svetniki sprejeli v prvem branju, za subvencioniranje prevoza z gondolo namenja kar 320 tisoč evrov manj kot lani, zgolj 180 tisočakov. Za pol evra se viša tudi turistična taksa; ta bo po novem 2,5 evra. Občina ob tem namerava prazno mestno blagajno po novem napolniti tudi s prilivom parkirnine ob sobotah, za čas med 8. in 13. uro. Po naših informacijah naj bi kmalu razširili še območje plačljivega parkiranja. Dražja bo tudi vožnja z mestnimi avtobusi. Cena vozovnice v predprodaji za eno vožnjo naj bi se podražila za 30 centov, na 1,30 evra. Za petino bo dražja mesečna vozovnica.

Mariborčane čakajo občutne podražitve