Smučišče Trije kralji. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Smučišče Trije kralji. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Policisti so ob začetku zimskih počitnic okrepili nadzor na smučiščih. Ker nesreča nikoli ne počiva, pozivajo k pazljivosti in spoštovanju varnostnih pravil.

Na območju Policijske uprave Maribor so se letos zgodile že 4 nesreče s hujšimi telesnimi poškodbami, v dveh sta bila udeležena otroka. Sebe in druge lahko najbolje zavarujemo, če upoštevamo 10 pravil mednarodne smučarske zveze FIS.

Klikni: http://www.grs-mb.si/10-fis-pravil-za-vedenje-na-smuciscu

O najpomebnejših nasvetih policist smučar Tadej Čufar:

"Seveda moramo paziti na hitrost in zgoščenost na smučiščih. Pravilno moramo oceniti tudi lastne sposobnosti in izbrati ustrezno progo. Za otroke do 14. leta je obvezna čelada, za starejše pa priporočljiva."

Policisti lahko smučarjem odredijo tudi preizkus z alkotestom. Dovoljena vsebnost je 0,24 mg na liter izdihanega zraka. Presežena alkoholiziranost pa se kaznuje z enotno globo 400 evrov.

Na smučišču Trije kralji na Pohorju zaradi majhnosti veliko nevarnega smučanja ne opazijo, pravi reševalec Janko Ačko in opozarja na najpogostejše napake:

"Nezanesljiva vožnja, izpuščanje sidra na sredini vlečne poti, to je zelo nevarno, pa tudi vijuganje po vlečnih poteh, zaradi česar se lahko s stebrov sname jeklenica in poškoduje vse potnike na vlečnici."

Odsvetuje tudi smuko zunaj urejenih smučišč. Tako pa za varnost skrbi ena od smučark, ki smo jo srečali v vrsti za vlečnico:

"Gledaš ostale, da koga ne povoziš ali zbiješ, pa ne divjaš, kjer so otroci. Jaz opažam, da večinoma vsi skrbijo za druge. Nisem še imela primera, ko bi kdo divjal."

Brez čelade ne smuča nikoli.