Foto: Oglasno sporočilo/Marprom
Foto: Oglasno sporočilo/Marprom

Mestna blagajna, kjer je mogoče plačevati položnice javnih mestnih storitev brez provizije, se bo konec tedna preselila na glavno avtobusno postajo. Storitev bo tako po mnenju občine dostopnejša, za sodelujoča podjetja in zavode, ki krijejo stroške provizije, pa cenejša. Blagajno je zadnjih nekaj let upravljala Delavska hranilnica, ki pa je storitev nenehno dražila. Nekatera podjetja, kot so Staninvest, Uprastan in Mariborska plinarna, so zato iz sistema izstopila, obisk občanov pa se je zmanjšal.

Nova blagajna dostopnejša in racionalnejša

Mestna blagajna se bo v soboto, 8. februarja, preselila iz poslovalnic Delavske hranilnice na blagajno podjetja Marprom na glavni avtobusni postaji, kar bo izboljšalo njeno dostopnost in učinkovitost. Na postajo namreč vozijo vse linije mestnega prometa, blagajna pa je odprta vse dni v letu, je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič. Blagajna je med tednom odprta od 6. do 22. ure, ob koncih tedna pa med osmo in 20. uro. Nabor položnic, ki jih bo mogoče plačati brez provizije, bo za zdaj nekoliko manjši kot doslej. Med drugim ne bo mogoče plačevati storitev šol in vrtcev.

Katere položnice bo mogoče plačevati brez provizije?

Brez provizije bo mogoče plačevati položnice Energetike Maribor, Mariborskega Vodovoda, Nigrada, Pogrebnega podjetja Maribor, Energije Plus, globe za prekrške občinskih odlokov, najemnine za vrtičke, ki jih računa Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči in najemnine za grobove, ki jih računajo krajevne skupnosti in mestne četrti. Seznam želijo širiti, upajo pa, da se bodo vrnila tudi nekatera podjetja, ki so v preteklosti že sodelovala.

Kakšni bodo prihranki?

Blagajna deluje tako, da provizijo namesto občanov plačajo podjetja. Skupni stroški bi se letno zmanjšali za tretjino. Iz občinskega elaborata izhaja, da bi z novo ureditvijo največ prihranil Mariborski vodovod – okoli 9 tisoč evrov letno. Natančnejši podatki pa bodo po besedah sogovornice znani po mesecu dni delovanja.