Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Pred dnevi je zaživela nova spletna stran Mestne občine Maribor, ki je po skorajda dveh desetletjih doživela korenito prenovo. Kot so na današnji predstavitvi izpostavili na občini, je novo spletno okolje prijaznejše za uporabnike. Potem ko je dosedanjo stran obiskalo do 700 oseb dnevno, zdaj pričakujejo večji obisk.

Ob privlačnejši grafični podobi je nova stran urejena tako, da sledi potrebam uporabnika, pravi Tjaša Trinko, članica občinske skupine za prenovo spletne strani: »Pri prenovi je bila ključna izpostavitev mestnega servisa in storitve Mestne občine Maribor. Želeli smo pripraviti vsebine, ki so razumljive občanu oz. obiskovalcu te spletne strani.«

Nova podoba prinaša tudi nekatere vsebine in orodja, ki jih prej ni bilo. Tako je dostopen pregled vseh projektov, ki jih izvajajo v občini, s pripadajočim iskalnikom po letih, statusu, področjih in mestnih četrtih, v katerih se projekt izvaja. S področja delovanja mestnega sveta je preglednejši seznam sej s koledarjem in prilogami, na voljo je tudi možnost spletne oddaje pobud in vprašanj. Aktivirano je orodje za avtomatiziran prevod vsebin v tuje jezike, zaživel je tudi interaktivni zemljevid; in kot izpostavlja Aljoša Kirić, prav tako član skupine za spletno prenovo, je stran prilagojena tudi uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti: »Stran omogoča kontrastno prilagoditev, možnost večjih besedil, razmikov med črkami … Vtičnik omogoča vse te prilagoditve.«

Obiskovalci spletne strani bodo odslej lažje našli vsebine, ki jih iščejo najpogosteje, pravi Maruša Fujs iz podjetja Funkit Marketing, ki je sodelovalo pri prenovi. »Tako so se doslej najbolj iskali razpisi, vloge in kontaktne informacije, zato smo to na novi spletni strani želeli tudi najbolj izpostaviti,« je povedala Fujsova.

Na voljo so mdr. tudi povezave do spletnih strani, ki ponujajo osnovne informacije o gospodarstvu in turizmu v mestu. Za prenovo spletne strani je občina odštela nekaj manj kot 40 tisoč evrov.