Foto: MMC RTV SLO/Televizija Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Televizija Maribor

Državni svetniki so izglasovali odložilni veto na novelo zakona o lekarniški dejavnosti – ta bi med drugim mariborski in ljubljanski občini omogočila ohranitev lastništva v podjetjih za veleprodajo zdravil. V primeru Maribora je to Farmadent, ki zaposluje okoli 70 delavcev in z dobički polni tudi mestni proračun.

Mariborski mestni svet je po več letih burnih razprav letos sprožil prodajo Farmadenta; to zahteva veljavni lekarniški zakon, ki je prestal ustavno presojo. Kljub temu mnogi želijo, da tako pomembno podjetje ostane v lasti občine. Temu se je naposled pridružil tudi župan Saša Arsenovič, mestni svetniki pa so poslance soglasno pozvali k podpori novele:

"Danes je bil en slab dan za Maribor. Državni svet je izglasoval veto, tako da gremo še enkrat v parlament in upam, da bomo zagotovili 46 glasov," je komentiral župan.

Novelo je v prvi obravnavi podprlo 47 poslancev, upanje za preglasovanje veta pa obstaja, če ne bodo podlegli pritiskom, pravi poslanka LMŠ in nekdanja mariborska mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik:

"Meni je žal, da državni svetniki, kjer so tudi predstavniki lokalne oblasti, torej občin, ne zasledujejo javnega interesa, ampak so se očitno odločili, da bodo zasledovali interes multinacionalke."

Tudi opozicijski mestni svetnik Matic Matjašič je prepričan, da mora občina tako pomembno podjetje ohraniti:

"Glede zakona oziroma novele pa je jasno, da je dobila že v prvo dovolj glasov in v kolikor bo tokrat drugače, je pač jasno, da je bil na delu lekarniški lobi in mislim, da morajo potem organi opraviti neko raziskovalno delo."

K podpori poziva vse mariborske poslance, tudi Dejana Kaloha iz vrst SDS, ki se je na prvem glasovanju vzdržal, saj da ne želi nasprotovati koaliciji, niti škodovati Mariboru. Njegov odziv na veto še čakamo.