Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Številne potnike mariborskega javnega prometa jezi zaostajanje prevozniškega podjetja Marprom za najsodobnejšimi digitalnimi trendi. Zaostanek zdaj odpravljajo z novimi digitalnimi tablami za slabovidne in pripravo nove aplikacije.

Združenja slabovidnih občanov so dolga leta opozarjala na težave pri uporabi mariborskih avtobusov. Posebna težava je bilo branje drobno natisnjenih voznih redov, saj ustreznih velikih zaslonov na glavni postaji doslej ni bilo.

"Skupaj z Mestno občino Maribor, mariborsko univerzo in Društvom slepih in slabovidnih smo uspeli postaviti dve interaktivni tabli na centralnem notranjem peronu glavne avtobusne postaje. Na tablah se vidijo vse informacije v zvezi z odhodi in prihodi avtobusov," pravi direktor Marproma Ranko Šmigoc.

Zasloni omogočajo brskanje z dotikom, podatke pa izpisujejo z veliko pisavo na kontrastnem ozadju. Predsednik sveta invalidov pri mariborski občini Milan Kotnik:

"Ko so to prvič preizkušali, je bilo navdušenje zelo veliko. Bila je dana tudi obljuba, da bodo na različnih lokacijah v Mariboru postavili še več takšnih tabel."

Dodatnih lokacij na Marpromu za zdaj še ne napovedujejo, saj bodo odvisne od usklajevanja z občino. Direktor pa ob tem napoveduje skorajšnjo uvedbo nove aplikacije, ki bo dopolnila brskalnik na spletni strani:

"Aplikacija bo omogočila tudi na mobilnih telefonih zelo enostavno spremljanje prihodov in odhodov, pa tudi zamud ... torej statičnih in dinamičnih voznih redov. Verjamem, da bo tudi to kmalu bistveno prispevalo k dvigu kakovosti uporabe mestnega potniškega prometa."

Aplikacijo naj bi začeli beta testirati v začetku prihodnjega leta.

Ob posebnih zaslonih za slabovidne so sicer dva navadna zaslona namestili še pri blagajnah.