Foto:
Foto:

V Sloveniji je turistična ponudba za invalide pomanjkljiva. Imamo nekaj pozitivnih točk, vsekakor pa premalo, da bi lahko govorili o destinaciji prijazni do invalidov. Slovenska prestolnica je na tem področju primer dobre prakse, v Mariboru pa bo treba še veliko postoriti.

Dostopni turizem je namenjen ljudem s posebnimi potrebami, to so gibalno in senzorno ovirani, osebe z intelektualnimi in psihičnimi ovirami, osebe, ki potujejo z otroki v otroških vozičkih, starostniki ter osebe, ki jim je turizem težje dostopen iz drugih zdravstvenih razlogov, pojasnjuje direktor Zavoda za svetovanje, promocijo in razvoj dostopnega turizma – Premiki, in dodaja, da nimajo podatkov, v kakšni meri Maribor izvaja akcijski načrt iz leta 2010: »Potrebna je dobra strategija lokalnega razvoja in turizma s poudarkom na dostopnosti, saj lahko samo tako določena destinacija postane primerna za osebe s posebnimi potrebami.«

Slovenski turizem se že nekaj časa spoznava s pojmom dostopni turizem. Na tem področju so nevladne organizacije opravile veliko raziskav in projektov ter približale dostopni turizem slovenskim turističnim ponudnikom, ki ga počasi prepoznavajo tudi kot tržno nišo. Vendar je treba na tem področju še veliko narediti, predvsem na ravni ozaveščanja in izobraževanja, pa tudi pri pripravah in izvedbi različnih programov, ki bodo omogočili izvajanje dostopnega turizma v Sloveniji. Pokrajinski muzej Maribor je invalidom prijazna ustanova, pravi muzejski pedagog Drago Oman: »V pokrajinskem muzeju Mariboru so vsi razstavni prostori dostopni gibalno oviranim osebam. Imamo štiri klančine, dve dvižni ploščadi in dvigalo. Seveda pa je zaželena predhodna najava, da obiskovalec na vozičku ne čaka.«

Nataša Jančar iz Turistično informacijskega centra poudarja, da mesto ni povsem prijazno do invalidov, ena od prednosti pa je, da so zanje pripravili mapo z lokacijami, dostopnimi tudi za gibalno ovirane osebe. Med njimi izpostavlja Frančiščansko cerkev, Pokrajinski muzej Maribor, Muzej narodne osvoboditve, Stolno cerkev in Hišo stare trte.

Predsednik Društva paraplegikov Podravja in mariborski mestni svetnik Alfred Lasetzky pa opozarja na pomanjkanje stranišč za invalide in na to, da invalidi nimajo dostopa denimo v mariborski Narodni dom. Kot pravi se je v Mariboru od leta 2010, ko so ustanovili Svet invalidov, sicer precej spremenilo. Odpravili so okoli 200 arhitektonskih ovir, največja pridobitev pa je dvigalo v stavbi mestne občine Maribor. Veliko dela pa jih še čaka.

Državo in lokalna okolja čaka še veliko dela, saj dostopnost ni odvisna samo od posameznih organizacij, ki se trudijo približati turistično ponudbo invalidom. Spodbude bodo morale prihajati predvsem s strani politike in strategij razvoja turizma v Sloveniji.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/odkrivamo-maribor/174624703