Pošta Slovenije se zaradi ukrepov ob epidemiji COVIDA-19, predvsem zaradi omejitev trgovinske dejavnosti in izrazite selitve na spletne platforme, srečuje z enormnim povišanjem števila paketnih pošiljk, ki se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo. Nastale razmere terjajo daljše dostavne roke.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Zaradi posledic epidemije covida 19 se na Pošti Slovenije srečujejo z oteženimi pogoji poslovanja. Okoliščine narekujejo dnevno prilagajanje njihovih procesov, zato so sprejeli nekatere ukrepe, pravi direktor prodaje Aleksander Majhen: »Prenos pošiljk se bo podaljšal in sicer za pošiljke, katerih teža je do 31 kilogramov in pol bo rok prenosa D+ 6, kar pomeni šest dni od oddaje pošiljke v prenos." Za pakete, ki so težji od 31 kilogramov in pakete večjih dimenzij, pa bo rok za dostavo D+ petnajst: »kar pomeni petnajst dni od takrat, ko bo poštna pošiljka sprejeta v poštno logistični center v nadaljevanje tega procesa.«

V delo vključujejo poleg rednih sodelavcev - do konca leta načrtujejo še 40 dodatnih zaposlitev - tudi pogodbene izvajalce, uvajajo dodatne izmene ter podaljšujejo delovni čas najbolj obremenjenih poštnih enot. Povečujejo tudi obseg voznega parka ter dodajajo skladiščne kapacitete, pravi direktor tehnologije, mreže in logistike Klemen Bončina.
»Kjer so količine paketnih pošiljk trenutno še v ostanku in so še neprivzete pri strankah, strankam sporočamo v vlogi pošiljatelja, da bomo te pošiljke postopno odvažali in prevzemali naslednje tri tedne.«

Količine pošiljk so v letošnjem novembru porasle za 40 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, decembra pa so porasle za sto ali celo dvesto odstotkov.