Člani seja sveta zavoda UKC Maribor so na petkovi seji precej časa namenili investicijam v UKC Maribor. Foto: BoBo
Člani seja sveta zavoda UKC Maribor so na petkovi seji precej časa namenili investicijam v UKC Maribor. Foto: BoBo

Člani sveta mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra so se včeraj (v petek) sestali na seji z obsežnim dnevnim redom. Med drugim so potrdili letno poročilo za lani, poročilo o izdanih soglasjih in podjemnih pogodbah ter poročilo notranje revizije v skladišču tehničnega materiala. Precej časa pa so namenili investicijam v UKC Maribor, predvsem načrtovani gradnji montažnega objekta za bolnike s covidom-19. Ta je, kot kaže, padel v vodo, saj bi ga v skladu s protikoronsko zakonodajo gradili brez gradbenega dovoljenja, kar bi v prihodnje predstavljalo težavo.

Po končani epidemiji za 4,5 milijona evrov vreden montažni objekt ob mariborski onkologiji, zgrajen brez gradbenega dovoljenja, ne bi mogli pridobiti uporabnega dovoljenja, je pojasnil predsednik sveta zavoda UKC Maribor Kazimir Miksić: "Cela stvar je zastavljena tako, da se praktično ne da izpeljati in ne vemo, kako bi celo stvar speljali naprej, da bi zadostili potrebam teh bolnikov."

Kako bo v zadnjem mesecu svojega mandata glede tega ukrepal direktor UKC Maribor Vojko Flis, ni znano, saj ga na seji sveta zavoda ni bilo, po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina pa bo verjetno treba: "Najti novo namestitev za covid bolnike in pa kasneje tudi paciente infekcijskega oddelka, v času, ko se bo gradila nova infekcijska klinika." Zanjo je že zagotovljenih potrebnih 50 milijonov evrov. "Sredstva pa so zagotovljena tudi za negovalno bolnišnico, selitev pljučnega oddelka na matično lokacijo in nekaj posegov za zagotavljanje energetske sanacije," je še pojasnil Vogrin in dodal, da bodo v prihodnje nujni tudi povečanje onkološkega oddelka in oddelka za otroško psihiatrijo ter ureditev oddelka za patologijo. Na denar za to računajo v okviru Zakona o investicijah v javne zdravstvene zavode, ki bi po sprejetju v naslednjih desetih letih prinesel 1,9 milijarde evrov sredstev: "Od tega približno 750 milijonov za oba klinična centra."

S tem denarjem bi lahko v UKC Maribor izpeljali tudi širitev urgence, ki v tretji fazi predvideva gradnjo helioporta.