Foto: BoBo
Foto: BoBo

Najboljši slovenski športnik vseh časov Leon Štukelj bi danes dopolnil 121 let. Preminil je pred 20. leti, tik pred svojim stoprvim rojstnim dnevom.

Ostaja edini slovenski športnik s tremi zlatimi odličji v posamičnem športu. Prvo je osvojil leta 1924 v Parizu, tretjo čez štiri leta v Amsterdamu, zadnjo, srebrno, leta 1936 v Berlinu pri 38. letih. Zmagoval je tudi na svetovnih prvenstvih, tako da je imel v svoji vitrini skupno 20 odličij, od tega osem zlatih.

Vse do slovenske osamosvojitve je bil bolj ali manj prezrt. Z drugim gimnastičnim šampionom Mirom Cerarjem je bil med ustanovitelji Olimpijskega komiteja Slovenije. Zvezdnate trenutke je kot najstarejši olimpijski zmagovalec doživel na odprtju olimpijskih iger leta 1996 v Atlanti, kjer ga je pozdravil sam ameriški predsednik Bill Clinton. Čez veliko lužo se je Štukelj vrnil čez dve leti, ko je bil gost ameriških telovadcev, povabili so ga tudi na igre v Sidneyu, a teh ni dočakal.

Štukelj je večino življenja preživel v Mariboru. Po njem se imenujeta prenovljeni trg in osnovna šola, častni meščan pa je postal v kraju, kjer se je rodil - v Novem mestu.