Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Prejšnji teden je zaokrožila informacija, da bo občina invalidskim društvom, ki domujejo v vili v Trubarjevi ulici 15, po 33-ih letih začela zaračunavati najemnino. Po sestanku s predstavniki društev pa sporočajo, da bo najem še nekaj let brezplačen.

Invalidske organizacije vilo ob Mestnem parku brezplačno uporabljajo od leta 1988., pravi predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor Milan Kotnik:

"Ta lokacija je postala nam invalidom drugi dom. Vsa leta vzdržujemo, lepo urejamo, nazadnje smo leta 2016 tudi naredili večjo investicijo."

Trenutno tam deluje devet društev, ki izvajajo posebne socialne programe za okoli 6 tisoč ljudi z gibalnimi motnjami, okvarami sluha in govora, s cerebralno paralizo, multiplo sklerozo, duševnimi in sladkorno boleznijo ter delovno in civilno vojno invalidnostjo.

"Vsa invalidska društva, ki tukaj delujejo, imajo status v javnem interesu, status invalidske organizacije, nekatera imajo statuse tudi na drugih področjih, kot na primer šport, izobraževanje, sociala in tako naprej. Tako da res maksimalno poteka tudi na strokovni ravni ta neodvisna pomoč invalidom," pojasnjuje Kotnik.

Ker bi uvedba najemnine pomenila veliko breme, so prosili za sestanek z občinskim vodstvom. Slednje je ugotovilo, da so invalidska društva izjemno dejavna in pomembna za celotno občino ter da za vilo lepo skrbijo. Zato bodo brezplačni najem podaljšali za pet let.

Občina napoveduje novo strategijo najemnin

Ob tem spomnimo, da je občina pred kratkim najemnine uvedla tudi v prostorih, ki jih je dotlej brezplačno namenjala nevladnim organizacijam. Zdaj pa napoveduje pripravo strategije ravnanja z občinskimi nepremičninami, v kateri bodo nevladniki posebej obravnavani.