Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Trg Leona Štuklja so ob prihajajočem dnevu Zemlje zasedli otroci iz mariborskih osnovnih šol in vrtcev. Kakšnih 300 se jih je zbralo, učili pa so se o problematiki onesnaževanja okolja.

Na delavnicah so se seznanili s pravilnim ravnanjem z odpadki, ponovno uporabo odpadnih materialov in varni vožnji s kolesom kot čisti alternativi »umazanim« avtomobilom.

Starejši so se nato odpravili tudi na vožnjo po mariborskih prometnicah, tekmovali pa so tudi v spretnostnem kolesarjenju. s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ugotavlja, da si otroci kolesarjenja in hoje želijo, a jih večinoma v šolo še vedno pripeljejo starši.

"Težava je običajno pri starših. Nenehno se nam mudi, otroka pa je najenostavneje pripeljati v šolo z avtomobilom. Se pa ne zavedamo, kakšno škodo jim s tem delamo, saj podatki kažejo, da so naši otroci na žalost vedno manj gibalno sposobni."

Pestro pa je bilo tudi na Trgu generala Maistra, kjer so društva promovirala kolesarstvo, na sončni pogon izdelovala smoothije in promovirala do okolja prijazne potovalne navade.

"Radi primerjamo Ljubljano in Maribor. Ljubljana ima že drugačno, bolj mrežasto postavitev mesta, tako da je lahko bolj kolesarsko povezana. Ampak sodeč po anketah opažamo, da kolesarjenje v Mariboru napreduje. Želeli pa bi si več kolesarskih stez, bolj logično načrtovanje njihove gradnje, več kolesarskih stojal in tudi kakšno izposojevalnico koles," pravi Žiga Ozvaldič iz Mariborske kolesarske mreže, ki največjo oviro kolesarjem vidi v nestrpnih avtomobilistih.