Foto: Radio Maribor/Foto Kibla Portal: Dorian Šiško
Foto: Radio Maribor/Foto Kibla Portal: Dorian Šiško

Mednarodna, interdisciplinarna skupinska razstava sodobne umetnost Napeta sedanjost v razstavišču Kibla Portal v Mariboru je zadnja razstava v sklopu mednarodnega projekta Tvegaj spremembo. Razstavo, ki s povezovanjem umetnosti, znanosti in družboslovja kritično opozarja na družbeno realnost našega časa, si je mogoče ogledati do konca leta.

Vizualna dela in umetniško znanstveni projekti 27 domačih in tujih umetnikov z različnih koncev sveta soočajo obiskovalce s strukturnim in političnim nasiljem, izkoriščanjem in nadzorom ljudi, družbe in narave v službi globalnega kapitala, ki v sodobnem času vstopa v vse dežele sveta. Multimedijska instalacija Ničelna toleranca – avtor je Michael Takeo Magruder iz Združenih držav Amerike - proučuje ravnanje in retoriko javnih institucij v zvezi z ločevanjem in pridržanjem migrantskih družin iz Mehike. "Mislim, da je pomembno, da javnost spozna problem ločevanja mehiških družin, ki so v javnosti ostale brez imen in pravic. Sem se odločil, da to prikažem v svojem projektu," pravi avtor.

Češka umetnica Barbora Kleinhamplova v filmu Skrivno poročilo prikazuje ljudi, predstavnike srednjega razreda, ki z jahto plujejo po morju in se soočajo z morsko boleznijo. "Morsko bolezen simbolno prikažem kot depresijo, stanje duha priviligirane skupine ljudi v današnji družbi," pravi avtorica.

Usihajočo švedsko socialno državo in njeno preoblikovanje v deželo številnih revežev in peščico milijonarjev v videu kritizira Coony Bloom. Raziskovalna agencija Forensic Architecture iz Londona pa predstavlja fotografije herbicidne vojne, zastrupljanje zemlje na območju Gaze. Veliko razstavo sodobne umetnosti si je v Kibli Portal v Mariboru mogoče ogledati do konca leta.