Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delo na gradbiščih mariborske občine poteka po večini nemoteno, in to kljub ukrepom, uvedenim zaradi epidemije širjenja novega koronavirusa. Pri delih na Glavnem trgu s Koroško cesto in na Streliški cesti sodelujejo tudi delavci komunalnega podjetja Nigrad, ki pa izvaja tudi druge redne naloge. Preverili smo, koliko delavcev je dnevno na terenu in kako je poskrbljeno za njihovo zaščito pred okužbo s koronavirusom.

Delo ob strogih zaščitnih ukrepih

Na gradbiščih na Streliški cesti in na Glavnem trgu in Koroški cesti sodeluje ob drugih izvajalcih tudi od 18 do 20 Nigradovih delavcev. Zaradi epidemije veljajo tudi zanje strogi preventivni ukrepi, ki delovno učinkovitost sicer zmanjšujejo, a dela vsaj potekajo, pravi Nigradov prokurist Boris Medved. Delavcem so predpisali uporabo dodatne zaščitne opreme, zagotavljajo jim dostop do mila in tople vode, na gradbiščih se ne smejo družiti, gradbišč pa med delovnim tudi ne smejo zapuščati in jih oskrbujejo z dostavo. Sestankujejo na prostem ob upoštevanju ustrezne varnostne razdalje.

Le nujna vzdrževanja

Kakšnih 70 Nigradovih delavcev pa izvaja ob tem vsak dan tudi nujna vzdrževalna dela na cestah in javni infrastrukturi, medtem ko nenujna za zdaj prelagajo na poznejši čas. Kadrovskih težav nimajo, saj so imeli do zdaj le dve samoosamitvi in nobene okužbe. Teh skupno 90 aktivnih delavcev predstavlja le slabo tretjino Nigradove delovne sile; večino preostalih so napotili na čakanje in so pripravljeni na morebitne nujne vpoklice. Razporejeni so v ekipe in pripravljeni na takojšnjo zamenjavo terenskih ekip, kjer bi se pojavile morebitne okužbe.

Gradbena dela se bližajo koncu

Še o poteku del: kot sporočajo z mariborske občine, se bo konec obnove Glavnega trga in Koroške ceste premaknil s konca aprila na konec maja, Streliško cesto pa bi lahko odprli za promet že prihodnji torek.