NKBM Foto: MMC RTV SLO
NKBM Foto: MMC RTV SLO

V Novi KBM uresničujejo napoved, da bodo zaradi optimizacije delovnih procesov zmanjšali število zaposlenih, ki jih je zdaj 1250. Odpustili bodo 45 uslužbencev, njihov seznam pa so uskladili s sindikati, ki so za odpuščene tudi izpogajali boljše odhodne pogoje. A zaposlene skrbi še morebitno dodatno odpuščanje v prihodnjem letu, po pripojitvi A banke, ki jo je kupila Nova KBM.
45 zaposlenih v Novi KBM iz različnih enot po Sloveniji je delodajalec včeraj seznanil z namero odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. Pred tem je vodstvo pripravilo program presežnih delavcev, ki so ga uskladili s sindikatom, je potrdil sindikalni zaupnik v NKBM Jadranko Školnik. Po njegovih besedah so reprezentativni sindikati sodelovali v delu, ki se nanaša na določitev kriterijev za presežne delavce in ukrepov za umilitev brezposelnosti.

Sindikati pa so v pogajanjih z vodstvom dosegli tudi, da bodo odpuščeni dobili več, kot jim pripada po zakonodaji, "poleg odpravnine v predpisani višini tudi t. i. odhodnine," pojasnjuje Školnik.
Odpuščeni naj bi začeli prejemati odpovedi v začetku decembra, odpovedni rok jim bo potekel v prihodnjem letu.

V banki, ki je v lasti sklada Apollo in je imela lani več kot 75 milijonov evrov čistega dobička, razlogov za odpuščanje ne pojasnjujejo. Po naših informacijah gre večinoma za uslužbence iz zalednih služb, nekaterim so se iztekli projekti, deloma je razlog avtomatizacija. Že lani je NKBM napovedala, da bodo letos število zaposlenih zmanjšali za 150. Kljub temu, da je odpuščenih zdaj občutno manj, zagotavljajo, da novih odpuščanj letos ne bo.

To se utegne spremeniti že prihodnje leto, ko bo zaključen postopek nakupa A banke in bo sledilo združevanje določenih procesov in služb.
"Da je pred prihajajočo pripojitvijo A banke prisotna zaskrbljenost, lahko potrdim v svojem in imenu sodelavcev," dodaja sindikalist Jadranko Školnik.

Vodstvo o načrtih po prevzemu A banke, ki še čaka dovoljenje regulatorjev, molči.