Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborske javne kulturne ustanove naj bi letos prejele manj občinskih sredstev kot lani. O za letos predvidenih sredstvih jih je mariborska občina obvestila z dopisom. V več ustanovah opozarjajo, da bi to resno okrnilo njihove programe, na občini pa zagotavljajo, da gre zgolj za izhodišča in da bodo za kulturo predvidena sredstva zvišali s februarskim rebalansom proračuna.
Mariborska knjižnica naj bi letos prejela za kar 100.000 manj občinskih evrov kot lani, kar je po besedah direktorice knjižnice Dragice Turjak "realno kar 130.000 evrov manj kot lani, kar pomeni, da lahko zastane celoten program prireditev za spodbujanje branja."
Največja težava pa je krčenje sredstev za knjižnično gradivo, dodaja Turjakova.
Muzeju Narodne osvoboditve Maribor je informativni izračun pokazal 20 tisoč evrov manj za izvajanje letošnjega programa. To po besedah direktorice Aleksandre Berberih Slana pomeni, da naj bi letos od MO Maribor za programe prejeli le 10.000 evrov, medtem ko so jih še lani 31 tisoč: "Če bo ostalo pri takih številkah, bomo morali močno okrniti naše delovanje."
Kljub temu pa lani obnovljeni in odprti Trafiki, ki je zdaj najmanjši muzej v Sloveniji, ne grozi zaprtje, dodaja Berberih Slana.
Na občini napovedujejo, da z rebalansom načrtujejo sredstva v lanski višini ali celo več. "Prizadevamo si, da bo teh sredstev za kak odstotek več kot smo jih za kulturo namenili lani,"
pojasnjuje podžupanja Alenka Iskra in dodaja, da bodo dodatna sredstva morali zagotoviti že zaradi za letos načrtovanega odprtja Vinogradniškega muzeja.

Povečanja sredstev si želijo tudi v kulturnih ustanovah. Dragica Turjak pa ob tem občino poziva še, "naj najde sredstva tudi za investicijsko vzdževanje, saj mariborski kulturni objekti propadajo na celi črti." Še posebej pa to občuti Mariborska knjižnica.