Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji seji precej časa namenili razpravi o smiselnosti prodaje občinskega podjetja Farmadent. Povod za to je bil predlagani rebalans proračuna, ki je med drugim predvideval tudi zagotovitev 50 tisoč evrov za najem svetovalcev pri postopku prodaje tega veletrgovca z zdravili. Razprava epiloga včeraj ni dobila.

Zakon je pred leti občinam prepovedal hkratno lastništvo lekarne in prodajalca zdravil. Farmadent bo zato najbrž treba prodati, je prepričan župan Saša Arsenovič, a tudi, če bo možna drugačna rešitev, bi bilo dobro pridobiti nekaj tržnih ponudb, s čimer bi si olajšali končno odločitev.

Naletel je na več kritik. Nekateri svetniki so mu očitali, da je cilj dejanska prodaja in da jo je umestil med druge postavke rebalansa in jim tako otežil zavrnitev. Svetnik Matic Matjašič je opozoril tudi na pomen podjetja za občinski proračun: "

Danes je 102. obletnica generala Maistra, čestitke vsem, ki se je boril za Maribor, ki ni rekel ''zakon je zakon' ali pa 'Ljubljana je Ljubljana', ampak se je boril za Maribor in mislim, da je prav, da se župan in vsi svetniki tukaj borimo za podjetje, ki prinaša takšne dobičke."

Nekatere je zanimalo tudi poslovanje podjetja in njegov konkurenčni položaj, med njimi Igorja Jurišiča:

"Glede na to, da se mogoče pa jaz motim, in ko bom imel vse podatke, bom obe roki, ne samo eno, dvignil za prodajo."

Župan je ponovil, da gre le za začetek postopka, ne za dokončno odločanje o prodaji, a opozoril, da se zakonski rok za prodajo izteka s koncem prihodnjega leta:

"Zdaj še ne odločate o prodaji ali ne, ampak o tem, da bi izvedeli, koliko je to naše podjetje komu vredno. In imamo na srečo dva, mogoče celo tri (interesente, op. p.). Potem pa se boste lahko odločali, če je to vredno ali ne ali pa gremo drugače naprej. Časa pa ni več."

Svetniki so s tesno večino razpravo premaknili na prihodnjo sejo, kjer naj bi podrobneje razpravljali tudi o poslovanju podjetja.