Foto: Radio Maribor/Pixaby
Foto: Radio Maribor/Pixaby

Ker v mariborskem UKC-ju primanjkuje obdukcijskih pomočnikov, želijo del njihovega dela preložiti na spremljevalce bolnikov. Spremljevalci naj bi po novem opravljali tudi prevoz pokojnikov na patologijo, a temu nasprotujejo in nihče med njimi ni podpisal ponujene nove pogodbe o zaposlitvi. Delo je namreč fizično in psihično izredno naporno, zanj niso usposobljeni, poleg tega delajo za plačo, nižjo od minimalne.

V začetku septembra je vodstvo UKC-ja zaposlene spremljevalce seznanilo, da bodo po novem poleg bolnikov in materiala prevažali tudi pokojnike. Ko so nam rekli, odselj boste pokojne vozili vi, ker obdukcijskih pomočnikov ni, je bil to za nas šok, pravi predstavnica spremljevalcev, ki želi ostati anonimna.

V UKC-ju namesto šestih obdukcijskih pomočnikov trenutno delajo le trije, novih zaradi nizke plače in zahtevnega dela ni mogoče dobiti. Tako imajo na patologiji že dalj časa težave.
Spremljevalci so poleg svojega dela doslej vedno pomagali tam, kjer so jih potrebovali, a premeščati pokojnike na patologijo vendarle ne morejo, pravijo: "Ker nismo usposobljeni, niti fizično niti psihično pripravljeni."

Da to delo presega zmožnosti spremljevalcev, ki so povečini ženske, poudarja tudi nekdanji obdukcijski pomočnik, ki prav tako želi ostati anonimen: "Nisi niti usposobljeni niti dovolj močni fizično in psihično. Potrebna je groba fizična moč."
Kljub temu da je za obdukcijskega pomočnika ustrezno izobražen in dodatno usposobljen, je delo s trupli tako načelo njegovo fizično in psihično zdravje, da ga je moral pustiti. Nekateri njegovi sodelavci so končali še slabše, nekateri celo storili samomor, pove.

Tudi ponujenih 20 odstotkov dodatka za prevoz pokojnih spremljevalcem ne bi pomenilo nič, saj so zdaj pod minimalno plačo. Kot pojasnijo, prejemajo dodatek do minimalne plače, tako da bi ostali na istem, kot so. "Zdaj smo v 13. plačnem razredu," pojasnijo sogovorniki.

Na odziv vodstva UKC-ja o tem, kako bo reševalo problem pomanjkanja obdukcijskih pomočnikov, še čakamo.

Težave z umrlimi na UKC Maribor