Obnova trafike pri Starem mostu v Mariboru je v sklepni fazi. Izvajalci se ukvarjajo še z novimi vhodnimi vrati in s poslikavo nad njimi. Do konca tega meseca bodo dela končana. Trajala so sicer dlje časa, ker so bila obsežnejša, kot je bilo pričakovati na prvi pogled.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Restavracija trafike poteka v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor in podjetnikom Markom Novakom, nekaj sredstev je prispevala tudi Mestna občina Maribor.
"Sliko turka – poslikave nad vhodnimi vrati trafike - smo našli, saj smo našli fotografije, samo ugibali pa smo lahko, kakšnih barv je bil," opisuje trenutno stanje v obnovi direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana.

Ker je trafika majhna, se dogovarjajo z bližnjim mladinskim centrom, da bodo tam izvedli večje prireditve, poleg tega "se dogovarjamo z vsemi sosedi, tudi s sladoledarjem, ki je navdušen, da prihajamo."

V trafiki bo tudi pohištvo, kot je bilo nekdaj: "Vrednost obnove je višja, kot smo načrtovali, zato smo podjetniku Marku Novaku zelo hvaležni, da se je obnove lotil. Glede notranje in zunanje opreme – stala bo okrog deset tisoč evrov – smo si pridobili financiranje iz različnih virov, sodelovala je tudi Mestna občina Maribor."

V izdelavi je tudi informativna tabla, čakajo pa tudi na nakup daljnogleda ter televizijskega ekrana, kjer se bodo izmenjavale slike in informacije. "Hkrati načrtujemo ustanovitev Kluba trafika, torej kluba tistih, ki želijo sodelovati pri tem projektu, ki želijo podpirati trafiko z delom, denarjem ali moralno podporo."

Trafika bo delovala kot eko muzej, saj izhaja iz lokalne skupnosti in računajo tudi, da bo lokalna skupnost tista, ki bo pomagala trafiki, da se bo razvijala naprej in obstala tudi v prihodnje.