Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Možnost množičnega cepljenja brez naročanja je v mariborskem cepilnem centru prejšnji teden izkoristilo le nekaj več kot 1400 ljudi, na voljo pa je bilo 17 tisoč odmerkov, tako je udeležba po oceni mariborskega Zdravstvenega doma daleč od pričakovanj. Cepljenje nenaročenih se nadaljuje tudi ta teden in od danes (torka) lahko tudi izberejo vrsto cepiva, od jutri (srede) pa se bo, v okviru mobilnih enot, mogoče cepiti tudi v okoliških občinah ustanoviteljicah Zdravstvenega doma Maribor.

Nenaročeno se bo mogoče cepiti vse dni, razen v petek, tudi v soboto, izbirati pa je mogoče med tremi cepivi – Pfizer, Janssen in AstraZeneca. "Imamo 1300 odmerkov cepiva Pfizer, 3400 Johnson&Johnson in še vedno skoraj 13 tisoč odmerkov AstraZeneca," za katero skorajda ni zanimanja, priznava direktor Zdravstvenega doma Jernej Završnik in z jutrišnjim dnem napoveduje cepljenje z mobilnimi enotami tudi v podeželskih občinah ustanoviteljicah, kjer že zdaj 3-krat na teden opravljajo presejalne antigenske teste, precepljenost ljudi tam pa je zelo nizka. "In v teh občinah bomo ljudem ponudili tudi možnost cepljenja takrat, ko naše mobilne ekipe pridejo tja. Predvsem v duhu tega, da bi ljudem tudi fizično približali cepljenje bliže njihovim domovom," še pravi Završnik.

Od precepljenosti – tako Završnik – bo odvisno, kako sproščeno jesen bomo imeli, zato še predlaga, "da bi vsaka ambulanta, ki pride v stik s pacientom, temu nudila možnost cepljenja, torej ne glede na to ali je to na primarni ravni ali v bolnišnici."

Do zdaj so v mariborskem cepilnem centru porabili več kot 115 tisoč odmerkov cepiva, z enim odmerkom je bilo cepljenih nekaj več kot 70 tisoč ljudi, z obema pa 44 tisoč.