Foto: EPA
Foto: EPA

Mariborski svetniki bodo na jutrišnji redni seji v prvem branju potrjevali občinski proračun. Znesek je rekorden – 192,12 milijona evrov, rekordno pa je tudi zadolževanje, in sicer 27 milijonov evrov.

Višina proračuna ustreza naraščajočim stroškom, zadolževanje, ki bi skupni dolg občine povečalo kar na 98 milijonov evrov, pa bo namenjeno razvojnim naložbam, pravi vodja Urada za finance Mateja Cekić:

"6,7 milijona evrov bo namenjenih za gradnjo knjižnice, za nabrežje Drave 2,6 milijona, za Brv 700 tisočakov ... 10 milijonov evrov bo tudi novih posojil za zdravstveni dom Magdalena, Dravsko kolesarsko pot, zahodno obvoznico in podaljšek Ulice pariške komune."

Kljub dvigu povprečnine se zaradi inflacije podfinanciranost od države še povečuje. Zato brez zadolževanja za razvoj ne gre, pravi Aljaž Bratina z županove svetniške liste Arsenovič za Maribor:

"Točno to, kar je navedla Cekićeva, so stvari, od katerih bomo občani kaj imeli. In tega je ogromno."

Nasprotno meni Lidija Divjak Mirnik z Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki zahteva:

"Da se res ustavijo investicije, ki so nepotrebne, ker bo letos leto preživetja. Poskrbimo za občane na način, da jim pomagamo preživeti to leto."

Subvencije za energetsko draginjo, ki bi jih po besedah Bratine morala zagotoviti država, pogrešajo tudi v SDS in Listi Franca Kanglerja, pa tudi več sredstev za preplastitve cest, obnovo vzgojno izobraževalnih ustanov in opremljanje športnih objektov. Ob kritikah o prenapihnjenosti proračuna jih skrbijo še prihodnje obremenitve zaradi odplačevanja dolgov.

Prisluhnite oddaji:

Rekordno visok proračun MO Maribor