Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

V Centru za medicinsko rehabilitacijo mariborskega Zdravstvenega doma so ob današnjem dnevu odprtih vrat v ospredje postavili kronično bolečino. Kot ugotavljajo, je bolnikov, ki trpijo zaradi kroničnih bolečin, vse več. Po drugi strani pa ti opozarjajo, da so čakalne dobe za fizioterapevtsko obravnavo predolge, zato je marsikdo prisiljen v plačljivo fizioterapijo.

S sodobnim, pretežno sedečim načinom življenja tako v službi kot tudi doma se kronične bolečine pojavljajo vse pogosteje, ugotavlja glavna fizioterapevtka v mariborskem Zdravstvenem domu Maja Borovnik: »Lahko pride do bolečin v vratnem delu, lahko pride v prsnem delu, ledvenem delu, bolečine v ramenih so pogoste kronične.«

Okoli 60-ega leta ima kronične bolečine že vsak tretji Slovenec, ženske zbolevajo pogosteje: "Ženske načeloma zbolevajo dvakrat pogosteje, nekako je povprečna doba 49 let."

Fizioterapevt Alen Pavlec se z bolniki, ki tožijo zaradi kroničnih bolečin srečuje vsak dan. Starostna meja obolelih je vse nižja, pravi, najpogostejše vprašanje pa: "Kdaj bo nehalo bolet? Moj odgovor pa je, da je rezultat rehabilitacije odvisen predvsem od njih, to pomeni, koliko časa so pripravljeni sami vložiti v to, da se bo stanje izboljšalo. Upoštevati morajo naša navodila, ne samo do takrat, ko terapije trajajo."

Čakalne vrste za fizioterapevtsko obravnavo so predolge, pa opozarjajo bolniki: "So predolge, na splošno so predolge. Ja zelo dolgo čakaš. To je bilo sicer pred leti, pa eno leto čakaš. Jaz sem letos imela blazne probleme z vratnim delom in to bi čakala,če bi skozi zdravstvo naročila fizioterapijo 6 mesecev najmanj." Tako je marsikdo prisiljen v plačljivo fizioterapevtsko obravnavo, seveda, če si jo sploh lahko privošči.