UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem UKC-ju so v zadnjih dneh potrdili štiri nove okužbe s koronavirusom pri zaposlenih in štiri pri hospitaliziranih bolnikih. Dodatno je moralo v karanteno 19 zaposlenih. Na covidnem oddelku trenutno zdravijo 25 bolnikov, od tega tri na intenzivni negi. Vsi oddelki še vedno delujejo, a je zaradi številnih odsotnosti in prerazporeditev delo moteno.

Med okuženimi, ki so jih odkrili minuli konec tedna in včeraj, sta zdravnik z internega oddelka in gostujoči zdravnik, okužena sta še dva zaposlena iz zdravstvene nege z istih oddelkov. Okužbo so potrdili tudi pri bolnici, ki je bila odpuščena iz porodnišnice, pri dveh bolnikih z nefrološkega in pri bolniku s pljučnega oddelka.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis: "Izvor vseh okužb je, kolikor je mogoče ugotoviti, zunaj bolnišnice. Glede na to, da je v regiji več žarišč, se lahko zgodi, da v belo cono vstopajo bolniki ali zaposleni brez znakov bolezni, okužbe pa v začetku ni mogoče zaznati."

Dodatno je bilo v karanteno napotenih 19 zaposlenih, skupno 31. Vsi oddelki še vedno delujejo, a je zaradi številnih odsotnosti delo na vseh oddelkih moteno, dodaja Flis: "Delo je nekoliko ovirano, vendarle pa mora ustanova delovati naprej. Dosegamo okoli 98 odstotkov programa."

Testiranja zaposlenih v UKC Maribor izvajajo ves čas, povprečno 100 na dan.