Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo

Iz Maribora poročajo o prvi okužbi z novim koronavirusom v domovih za starejše. Okužbo so potrdili včeraj pri uslužbenki enote Doma Danice Vogrinec na Pobrežju. Sprejeli so ukrepe za preprečitev prenosa okužbe, novih okužb pa za zdaj niso ugotovili.

Okužena brez simptomov

Okužena uslužbenka Doma Danice Vogrinec dela kot strežnica pri transportu hrane in ni imela stika z oskrbovanci. Vodstvo doma je takoj sprejelo strokovne ukrepe, v samoizolacijo pa so poslali 8 sodelavcev, pravi direktor Marko Slavič.

Kot pojasnjuje, okužena tipičnih simptomov ni imela in je bila na testiranje napotena, ko je opozorila na slabše počutje. Direktor upa, da je bila reakcija dovolj hitra, ukrepi pa pravočasni, da bodo lahko preprečili širjenje okužbe.

Sprejeli dodatne ukrepe

Vsi brisi, ki so jih odvzeli sodelavcem okužene in še nekaterim oskrbovancem so bili za zdaj negativni. Testiranje bodo zdaj poostrili, prav tkao so v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje sprejeli dodatne ukrepe za reorganizacijo dela.

Zdravstveno stanje je treba podrobno spremljati

Slavič ob tem opozarja na nevarnost asimptomatičnega poteka bolezni COVID-19, pri katerem se ne kažejo značilni znaki, kot sta vročina in suh kašelj. Svetuje pozorno spremljanje zdravstvenega stanja in takojšnje ukrepanje.

Dom Danice Vogrinec s 450 zaposlenimi oskrbuje 809 varovancev.