Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Izjemno hitro širjenje koronavirusne različice omikron po državi otežuje delo v vseh delih družbe, tudi v gospodarstvu. Nič drugače ni na Štajerskem, kjer se zaradi obolelih in karanten v podjetjih soočajo z velikim mankom kadra.

V podravskih podjetjih je položaj zelo resen, saj beležijo do 20-odstotno bolniško odsotnost, pravi direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik: »Podjetja zato dnevno prerazporejajo dela in naloge na določenih segmentih.«

V kidričevskem podjetju Talum je situacija nekoliko boljša, saj je odsotna okoli desetina delavcev, pojasnjuje predstavnica za odnose z javnostmi Nataša Vodušek Fras, tudi po zaslugi učinkovitih preventivnih ukrepov, ki so jih uvedli.

Zaradi vdora virusa pa so morali nekateri podjetniki in obrtniki z manjšimi kolektivi celo začasno ustaviti delo ali skrajšati čas storitev – to so denimo storili tudi v mariborskem lokalu Nana. Najhuje je bilo pred dvema tednoma, razlaga Devana Blakaj: »Od devetindvajsetih ljudi, kolikor nas je v ekipi, nas je nekaj časa delalo šest. Tisti teden je bil neverjetno stresen in naporen.« Predsednik sekcije frizerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Smiljan Škarica ocenjuje, da je v tej stroki trenutno odstotnih od 25 do 30 odstotkov zaposlenih: »90-odstotkov salonov v Sloveniji ima samo enega zaposlenega. Če zboliš, to pomeni, da moraš zapreti salon.«

Direktorica mariborske Obrtno-podjetniške zbornice Leonida Polajnar opozarja na dodatne težave zaradi daljšega čakanja na rezultat PCR-testov: »V tem času so dejansko delodajalci in zaposleni v situaciji, kjer nimajo dorečenega statusa; ni dorečen status ne izolacije oz. karantene.« Dodaja, da to predstavlja dodaten izpad delavcev, ki jih v nekaterih panogah že tako primanjkuje.