Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob hitrem naraščanju okužb se povečuje tudi število obolelih in odrejenih karanten v šolah in vrtcih. Po podatkih Sledilnika je v karanteni skoraj 2000 oddelkov 41.000 dijakov in šolarjev. V 380 šolah pa pouk v celoti poteka na daljavo. Od jutri pa po novih pravilih karantena ob tveganem stiku v vzgoji in izobraževanju ne bo več potrebna ob vsakodnevnem testiranju 7 dni, učitelji pa bodo tudi morali uporabljati masko FFP2. Preverili smo, kako je na mariborskih osnovnih šolah.

Pred Osnovno šolo Kamnica zjutraj ni bilo običajnega vrveža. Vsi učenci predmetne stopnje imajo od danes pouk na daljavo, ker je večina razredov morala v karanteno. Ravnatelj Tomaž Čeplak: "Zaradi karanten in bolezni covid pa smo imeli včeraj odstotnih tudi 11 učiteljev, nato pa sem se posvetoval z ministrstvom in odredil pouk na dalajvo za predmetno stopnjo v celoti. Včeraj smo imeli v šoli pristonih le 17 odstotkov učencev razredne stopnje."

Še dve mariborski šoli imata pouk na predmetni stopnji v celoti na daljavo. Vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol in ravnateljica OŠ Rada Robiča Limbuš Mojca Kirbiš: "Na drugih šolah pa je prav tako velik izpad - od enega oddelka do devetih oddelkov v kranteni na posamezni šoli."

Tokrat zaznavajo več okužb znotraj posameznih oddelkov, tudi v vrtcih. Ravnateljica Vrtca Pobrežje Branka Šamec: "Če se v odelku pojavi okužba, ji sledi še več okužb v istem oddelku."
S težavno organizacijo pouka se v šolah spopadajo že drugi teden zapored. Na OŠ Rada Robiča je ta hip odstotnih 13 učiteljev, tako da že zelo težko izvajajo vzgojnoizobraževalni proces. Zato ravnatelji upajo, da bodo nova pravila delo olajšala, prav tako pa poudarjajo veliko skrb, da se ne bi okužbe še bolj širile v šolskem okolju.