V mariborski družbi A&E Europe, ki se ukvarja z izdelavo industrijskega sukanca, so dopoldne izvedli opozorilno stavko. Večina od 160-ih delavcev se je za stavko odločila zaradi splošnega nezadovoljstva, odnosa do zaposlenih in zlasti zaradi nizkih plač.

Bruto plača v navijalnici je 518 evrov, je povedala ena od stavkajočih delavk. Temu pritrjuje tudi podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov David Ažnoh: »Dejavnost govori celo o 433 evrov bruto za prvi tarifni razred. To so absurdne številke, v razviti državi kot je Slovenija, noben delavec, ki dela, ne bi smel biti revež. S tako plačo pa je zagotovo revež. To se ne bi smelo dogajati.«

Opozorilno stavko so izvedli, potem ko se v letu in pol niso uspeli dogovoriti za boljše plače in rešiti drugih odprtih vprašanj z ameriškimi lastniki podjetja, kjer je dela dovolj, in direktorjem, ki je v Nemčiji, še pojasnjuje Ažnoh. Lastniki podjetja so po besedah sindikalista napovedali pogajanja v začetku januarja, ko naj bi direktorski mesti prevzela Slovenca. Ažnoh upa, da bodo takrat lažje stekli tudi pogovori v podjetju, kjer po njegovih trditvah zaradi kopice naročil delajo v več izmenah in tudi ob sobotah in praznikih. V nasprotnem primeru napoveduje za sredino januarja celodnevno stavko.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal