Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Četverica nekdanjih vodilnih v propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ena in Dva je oproščena zlorabe položaja v zadevi Luka Zadar, je razsodilo mariborsko okrožno sodišče. Specializirano državno tožilstvo je bilo prepričano, da je do zlorabe prišlo pri nakupu delnic Luke Zadar prek nepovezanega podjetja, zaradi česar je prišlo do oškodovanja cerkvenih holdingov za 17,5 milijona evrov, za kar je zahtevalo zaporne kazni. Kljub oprostilni sodbi pa je sodišče podaljšalo prepoved razpolaganja z omenjenimi delnicami.

Cerkvena holdinga Zvon Ena in Dva sta delnice Luke Zadar kupila leta 2007. V ta namen sta od Nove Ljubljanske banke najela 17,5 milijonsko posojilo, posel pa izvedla prek podjetja I. J. storitve. Po mnenju obtoženih iz vodstvenih struktur holdingov naj bi šlo le za neuspel posel prek projektnega podjetja. Po mnenju tožilstva pa naj bi Ljubo Peče, Simon Zdolšek, Franc Ješovnik in Mateja Vidnar Stiplošek že ob najemu posojila vedeli, da nepovezano in prezadolženo podjetje I. J. storitve denarja ne bo moglo vrniti. A to po mnenju sodnega senata ni bilo dokazano.

Odvetniki obtoženih odločitev pozdravljajo, tožilec Iztok Krumpak pa je napovedal pritožbo.

Delnice ostajajo zamrznjene

Do oškodovanja holdingov in upnikov pa bi po mnenju sodišča lahko prišlo ob stečaju podjetja I. J. storitve leta 2013, ko so delnice Luke Zadar namesto v stečajni masi Zvonov pristale v lasti zagrebškega podjetja Dilucolo, ki je bilo v lasti mariborskega taksista Danijela Robnika. Zaradi tega je sodišče sedanjim lastnikom za eno leto podaljšalo prepoved razpolaganja z delnicami Luke Zadar. Ali glede tega poteka še kak predkazenski postopek, tožilec ne razkriva.