Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Sobotni požar v mariborskem waldorfskem vrtcu je povzročila napaka na napeljavi, tuja krivda pa je izključena, so sporočili mariborski policisti. Na požarišču so že vse dopoldne gasilci in zavarovalniški cenilci, vzgojiteljice pa urejajo začasne igralnice.

Prva skrb vodstva vrtca je zagotoviti začasne prostore za dobro polovico od 54-ih otrok, ki vrtec obiskujejo tudi med počitnicami. Igralnice na bližnji waldorfski šoli vzgojiteljice urejajo s pomočjo prostovoljcev, med njimi je veliko staršev.

Pomagajo si z opremo, ki so jo pred požarom uspeli rešiti, prejemajo pa tudi veliko donacij. V začasnih prostorih bodo lahko gostovali do 20. avgusta, nato pa bo treba najti drugo rešitev. Če bo obnova dolgotrajna, bo izziv velik, pravi vodja programa vrtca Viktorija Kovačič.

Pomoč sta že obljubila mariborski župan Saša Arsenovič in minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

Mariborska občina se bo usodi objekta, ki je v njeni lasti, odločila po izdelanih cenitvah. Intenzivno pa bodo iskali nadomestno lokacijo, ki bi jo ponudili vrtcu, so sporočili.

Še o prvih ugotovitvah: napeljava, ki je povzročila požar, je bila obnovljena pred dvema letoma, smo izvedeli, Viktorija Kovačič pa zagotavlja, da je skoraj 50 let star montažni objekt ustrezal požarnovarnostnim predpisom. Škoda na stavbi, ki jo najemajo od občine, je po prvih nestrokovnih ocenah okoli 400.000 evrov, a bi lahko bila še precej večja.