Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Potem ko so mariborski mestni svetniki marca potrdili nov način upravljanja začasnih parkirišč, bodo v četrtek odločali še o predlogu parkirnin.

Te bi bile prilagojene različnim uporabnikom, kot so stanovalci in uporabniki okoliških stavb. Gibale bi se med 40 in 80 centov na uro oziroma, z nekaj izjemami, 2,5 evra na dan. Predvidene so tudi mesečne (12,5 do 55 evrov) in letne najemnine (135 do 594 evrov). Parkiranje ob Dvorani tabor bi stalo 10 evrov dnevno oziroma 2,5 ob prestopu na javni prevoz. Tudi med prireditvami pa bi parkirnina stala 2,5 evra za čas trajanja.

Parkirnine bi najprej doletele občinske uslužbence, pravi župan Saša Arsenovič:

"Ne bo se pa kmalu nič kaj spremenilo, ker bo treba še veliko stvari postoriti in glede na procese na občini vemo, da to traja vsaj pol leta. Tako da razen na tem parkirišču ob občini, ki mu mi pravimo gramoz - to bo imelo vpliv najbolj na zaposlene, ki bodo sedaj imeli privilegij, da bodo lahko si zagotovili parkirišče tukaj in ga seveda tudi primerno plačali, tako kot drugi meščani v mestu. Bo pa ta sistem omogočal tudi parkiranje po 16. uri drugim uporabnikom, predvsem stanovalcem, ki imajo velike probleme tu v večernem času in bomo sprostili eno veliko površino, ki bo namenjena torej vsem in ne samo zaposlenim na občini. To bo prva sprememba."

Številna parkirišča, kot sta garažni hiši na ulici Pohorskega odreda ali parkirišče pod Koroškim mostom, so dotrajana ali povsem neurejena in naj bi dočakala obnovo. Tisto pri Dvorani Tabor pa bo služilo tudi sistemu Park+Ride.