Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Mariborska občina je končala zbiranje predlogov za nov dveletni participativni proračun. Zanj bodo namenili milijon evrov, to je dvakrat več kot doslej – kljub temu pa podatki kažejo na nižjo udeležbo.

Občina je v prvi izvedbi participativnega proračuna zbrala 330 predlogov, tokrat pa le 272 (262 na spletni strani in 10 na papirju), čeprav so želeli udeležbo povečati za polovico. Zakaj, bodo skušali ugotoviti z analizo, pravi vodja projekta Neva Pipan:

"Zanima nas, ali gre za nove predlagatelje ali so isti kot prejšnjič. Vemo, da motivacija seveda pade, takrat ko tvoj projekt ni bil izglasovan. Pogledali bomo tudi, ali so določeni projekti enaki, kot so bili v prvem ciklu, pa so mogoče zdaj malenkost popravljeni, zaradi česar niso bili uvrščeni na seznam za glasovanje. Naredili bomo analizo, pa bomo videli. Mi smo naredili vse, kar je bilo v naši moči."

Na šestih izobraževalnih delavnicah so našteli 30 obiskovalcev, večinoma starejših. Projekte je predlagalo 118 občanov, skoraj polovico manj kot prejšnjič. Rekorderka je kulturna producentka Tanja Cvitko s 50-imi pobudami. Največ predlogov so zbrali na območju četrti Ivan Cankar, Center in Malečnik – Ruperče, najmanj pa na območju Limbuša, Peker, Radvanja in Razvanja.

"Lahko bi rekli, da jih je okrog 40 na temo prometne ureditve in približno toliko iz področja kulture. Kar precej je tudi mehkih projektov, v primerjavi s prvim projektom veliko več," razlaga Pipan.

Med drugim pa še pobude za klopi, otroška igrala, igrišča, klopi, koše za smeti, stenske poslikave, urejanje narave, polnilnice za e-vozila in solarne celice.

Predloge bo poleti pregledala občinska komisija in izbrala primerne za oktobrsko glasovanje.

Projekti so na ogled na strani: https://www.mariborsodeluj.si/budgets/36/investments

Občina si ob tem prizadeva končati projekte iz prejšnjega cikla participativnega proračuna – pravkar urejajo klavirski prehod pri glasbenem konservatoriju.