Foto: Radio Capodistria/BoBo
Foto: Radio Capodistria/BoBo

Potem ko so pirotehniki državne enote za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v četrtek uspešno dezaktivirali zavezniško letalsko bombo iz druge svetovne vojne na najdišču na Pobreški cesti, jih danes čakata še večja izziva – težja, 500 kilogramska bomba in evakuacija približno tisoč ljudi z območja najdišča v bližini Plinarniške ulice.

Tudi tokrat bo čas za evakuacijo med 8. in 12. uro, sledilo bo dezaktiviranje bombe, za to je predviden čas do 16. ure. Pri prvi bombi je dezaktiviranje trajala približno 2 uri, tokrat bo bolj zapleteno, eksplozivno telo ima namreč le en vžigalnik, če ga pirotehnikom ne bo uspelo odviti, se ga bodo lotili "z zažiganjem; bomo pripravli, da se zažge, dron bo kontroliral, da bomo prišli z 250 kg na 10 kg," pravi Darko Zonič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplidiranimi ubojnimi sredstvi. Potem pa bodo preostanek eksploziva kontrolirano uničili.

Da bi občane zavarovali pred nevarnostjo, velja evakuacija znotraj najožjega, 300 metrskega pasu, za nadaljni tristometrski pas pa ukrep uklanjanja. Poveljnik Civilne zaščite Maribor Aleš Ciringer pravi, da bo tudi tokrat poskrbljeno za prevoz gibalno omejenih in starejših oseb v evakuacijski center v Dvorani Tabor: "Tudi Marprom se bo pridružil in tudi gasilci imamo vozila za moštvo." Predvsem pa si Ciringer želi, da ljudje "spoštujejo naša navodila, to bi si želel - strpnosti in komunikacije."

Med opoldanskim znakom sirene za splošno nevarnost in po upamo čim prejšnjemu znaku za konec nevarnosti pa bosta omejeni avtobusna in železniška prometna komunikacija, v kritičnem času bodo tudi cestne zapore, zaprti bodo med drugimi hitra cesta skozi Maribor in mostovi, razen Koroškega in Malečniškega, približno 860 odjemalcev pa bo začasno ostalo brez plina.