Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Maribor si lahko oddahne. Pirotehniki državne enote za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so uspešno dezaktivirali tudi drugo letalsko bombo, ki so jo zavezniki ob koncu druge svetovne vojne odvrgli na strateško pomembne točke v mestu in to v dobri uri po opoldanski sireni za splošno nevarnost. Tudi danes je evakuacija potekala brez večjih posebnosti, evakuirali so 481 ljudi, policija je morala z opozorilom posredovati le trikrat, v enem primeru je šlo za invalidno osebo.

Današnja bomba je bila večja in težja, približno 500-kilogramska, in je pirotehnikom povzročala več skrbi, a so z njo opravili še prej kot s prvo. Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, je povedal: "Zadnja informacija je, da so strokovnjaki uspeli varno onesposobiti bombo, sirena pa je oznanila konec splošne nevarnosti, tako da se ljudje lahko vrnejo na svoje domove."

Če bi imeli težavo z odstranitvijo, bi morali z nadzorovanim sežigom eksploziva zmanjšati njegovo količino, potem pa preostanek uničiti. Za nekatere je bila skrb ob evakuaciji in dezaktiviranju odvečna, nekateri so oboje doživljali kot avanturo, mnogi pa so bili v skrbeh za pirotehnične strokovnjake, ki so bombo dezaktivirali. V Dvorano Tabor se je sicer zateklo le 15 ljudi. Med njimi je bila Lejla iz okolice Sarajeva, ki ji dogajanje v Mariboru vzbuja neprijetne spomine: "Vse dogajanje, evakuacija, policija in sirene me spominjajo na vojno doma.Šest let je sem bila stara, ko sem s starši bežala v zaklonišče…."

Dogodki zadnjih dni v Mariboru bodo za pirotehnike dobrodošla izkušnja, prinesli pa naj bi tudi spremembe občinskega odloka in obvezne raziskave terena pred gradnjo na izpostavljenih območjih, kjer bi lahko bile bombe.