Dnevno zaradi zaprtosti zdravilišč nastane za več 100 tisoč evrov izpada prihodkov. Foto: Radio Maribor/STO
Dnevno zaradi zaprtosti zdravilišč nastane za več 100 tisoč evrov izpada prihodkov. Foto: Radio Maribor/STO

Epidemija koronavirusne bolezni je hudo pretresla tudi slovenska naravna zdravilišča – zgodil se je črni scenarij, saj je večina term za preprečitev širjenja virusa zaprla svoja vrata. Kot nam je povedal predsednik Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer, bo to zdraviliški turizem močno prizadelo.

Dnevno nastane zaradi zaprtosti zdravilišč za več 100 tisoč evrov izpada prihodkov. Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer pravi, da praktično ni več nobenega gosta niti nobenega priliva. Edina izjema so negovalni oddelki, »na katerih imamo tiste paciente z najtežjimi obolenji, ki so pri nas na rehabilitaciji. To so samo tri zdravilišča, v katerih te paciente sprejemajo in sicer v Dobrni, v Laškem in Šmarjeških toplicah.«

Po projekciji, ki so jo na hitro pripravili po zdraviliščih, bi se lahko obseg poslovanja do konca leta zmanjšal za 30 do 35 odstotkov. Ni pa še jasno, kako bodo tak izpad preživeli. Po besedah Iztoka Altbauerja bo turizem potreboval bistveno več kot v preteklih krizah. Zagotovo je turizem najbolj prizadet: "Ocenjujemo, da bo faza, ko bomo prišli do rezultatov iz leta 2018 in 2019, trajala kar dve do štiri leta."

Zaposleni so zaradi razmer morali ostati doma: "Nekaj je še lanskih dopustov, viškov ur, ki jih delavci zdaj koristijo, ko bodo to izkoristili, bodo odšli na čakanje," še dodaja Altbauer. Iztok Altbauer je prepričan, da bo po umiritvi razmer najprej treba nagovarjati domače goste, računajo pa tudi na dolgoletne, zveste goste.