V podcastu Zorni kot smo se pogovarjali s profesorico baleta iz Glasbene šole Slovenska Bistrica Mateo Brečko (na fotografiji levo), ki je nedavno prejela Gerbičevo priznanje Foto: Radio Maribor
V podcastu Zorni kot smo se pogovarjali s profesorico baleta iz Glasbene šole Slovenska Bistrica Mateo Brečko (na fotografiji levo), ki je nedavno prejela Gerbičevo priznanje Foto: Radio Maribor

V podcastu Zorni kot smo se pogovarjali s profesorico baleta iz Glasbene šole Slovenska Bistrica Mateo Brečko, ki je nedavno prejela Gerbičevo priznanje za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja, podeljuje jo Zveza glasbenih šol Slovenije. Kako pomemben je ples oziroma balet za otroke in mladostnike v času pametnih telefonov, kako skozi poučevanje baleta sama doživlja to generacijo mladih? Kako ohranja njihovo motivacijo za dejavnost, ki zahteva veliko discipline in fizične vzdržljivosti? To je bilo le nekaj iztočnic pogovora z njo.

Kot pravi Matea Brečko, je bila ob prejemu Gerbičevega priznanja presenečena, ni ga pričakovala. "Bila sem presenečena in hkrati hvaležna. To priznanje sem doživela tudi na način, da je baletni svet, ki je malce bolj skrit v plesnih dvoranah, dobil svoje priznanje. Zato čutim to kot priznanje za celotno našo stroko, kajti le dve učiteljici baleta sva do sedaj prejeli Gerbičevo priznanje."

Profesorica baleta in tudi - ekonomistka

Z baletom se je Matea Brečko ukvarjala od 3. razreda osnovne šole naprej. "Takrat se je v Slovenski Bistrici 'odprl' balet. Sem pa že prej nagovarjala starše, da si želim plesati. V 3. razredu OŠ sem se odločila, da bom učiteljica baleta." Poučevanje baleta ji pomeni veliko. "Vsak dan znova se lahko uščipnem in sem srečna, da počnem, kar počnem. Poučevanje baleta zame ni delo, za katerega hodim v službo, da preživim, ampak je moje poslanstvo, ki ga delam z izjemno ljubeznijo in, menim, z zelo dobrim občutkom za otroke."

Zanimivo je, da je v Mariboru obiskovala Srednjo ekonomsko šolo in iz ekonomije kasneje tudi doštudirala, hkrati pa se je vzporedno izobraževala na področju baleta. Kako gresta skupaj balet in ekonomija? "Če si samo umetnik, lahko hitro pristaneš na kakšnem oblačku, ekonomija pa je ena takšna stabilna pot, ki te tudi prizemlji. Ekonomija mi tudi dobro leži in mi pride prav v mojem poklicu, ko se je treba ukvarjati tudi s finančno platjo projektov in predstav."

"Pomembno je tudi prisluhniti učencem oziroma slišati jih"

V pedagoškem poklicu je že 27 let, poučuje na Glasbeni šoli Slovenska Bistrica. "Je dolga doba in hkrati ni, tudi jaz se še vedno kaj novega naučim od mojih učencev. Učijo me tudi življenja in novih pogledov na svet. Včasih imamo kakšno urico samo za klepet, da jim prisluhnem, da slišim, o čem razmišljajo, kakšne so njihove želje. Tako se jim lažje približam in v kakšnih drugih trenutkih pravilno odreagiram in jim pomagam pri njihovem iskanju svojih resnic."

Kaj lahko balet da otrokom oziroma mladostnikom? "Prvič, je fizična aktivnost, ki je izjemno dodelana, v tem kontekstu, da vsebuje elemente joge, pilatesa,... Deluje zelo celostno. Omogoča, da se ponotranjiš. Pomembno je tudi, da pouk poteka v dvorani, kjer je mir, kjer so ogledala po celotni dvorani. Prav zanimivo je opazovati mladostnike, kako dojemajo svoj odsev v ogledalu - tisti, ki imajo dobro samopodobo in tisti, ki je nimajo. Otroci pridobijo tudi na koordinaciji telesa. Imela sem učence, ki so imeli probleme s stopali, z nogami, ... Zadnja leta velikokrat opažam, da je celotna postavitev teles učencev nagnjena na eno stran in po nekaj letih vadbe baleta se tudi to spreminja." Čas, ki ga učenci preživijo na urah baleta, je tudi dobra protiutež pametnim telefonom, s katerimi je današnja generacija mladostnikov, kot opozarjajo strokovnjaki, že skorajda zasvojena.

Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Profesorica baleta iz Slovenske Bistrice Matea Brečko, dobitnica Gerbičevega priznanja