Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Podražitev daljinskega ogrevanja bo tudi v Mariboru občutno nižja od načrtovane, potem ko je vlada včeraj z uredbo omejila najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote za gospodinjstva. Cena za megavatno uro je tako zdaj 108 evrov, z DDV, medtem ko so v Energetiki Maribor napovedali za januar za megavatno uro ceno 150 evrov, kar bi bila 78-odstotna podražitev variabilnega dela.

Koliko bodo torej uporabniki plačevali za daljinsko ogrevanje v Mariboru?

Za dobrih 13 tisoč odjemalcev toplote pri Energetiki Maribor bodo zneski na položnicah od januarja višji za okoli 22 odstotkov in ne za 63, kolikor bi se zvišali, če ne bi bilo te vladne uredbe, ocenjuje prvi mož Energetike Boris Novak: »Položnica za stanovanje v velikosti 53 m2 bi brez ukrepa vlade znašala 145 evrov, po novem bo znašala 109 evrov.« Za stanovanje v velikosti 69 m2 bi položnica brez vladne uredbe znašala okoli 186 evrov, zdaj bo po mnenju Novaka znašala 140 evrov.

Kdo bo kril razliko v ceni?

Povračilo razlike med napovedano podražitvijo in zdajšnjo omejeno ceno bo ob ustreznih dokazilih upravljavcev sistemov daljinskega ogrevanja krila vlada. Novak ob tem dodaja, da se bodo v tej luči tudi v Energetiki Maribor morali potruditi s finančno optimizacijo in učinkovitim poslovanjem.

Nižja cena daljinskega ogrevanja tudi za vrtce in šole?

Vlada naj bi že jutri sprejela še uredbo, ki bo zamejila tudi ceno plina za vrtce, šole in druge zaščitene odjemalce. Če tega ukrepa ne bi bilo, pa bi bilo zvišanje cene variabilnega dela toplote za mariborske vrtce in šole, ki so priklopljeni na daljinsko ogrevanje, kar 200-odstotno.