Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Vodstvo avtomobilskega giganta Magna se je danes sestalo s predstavniki sindikata delavcev v hoški lakirnici. Pogovarjali so se o programu presežnih delavcev, vendar dogovora še niso sklenili. Če ga ne bodo kmalu, delavci svarijo tudi s protestom.

Čeprav naj bi v Magni na seznam presežnih delavcev sprva uvrstili 90 zaposlenih, je trenutna številka 115, pojasnjuje sindikalist Gvido Novak in dodaja, da so podjetju postavili tri zahteve:

"Prva je indeksacija plač s poračunom od 1. 1. 2023 glede na inflacijo. Druga zahteva je 3 plače odpravnine ob zakonsko določenih. Za tiste, ki dajo odpoved preden jo dobijo iz poslovnega razloga s strani delodajalca, pa zahtevamo še eno plačo zraven, ker delodajalec ne bo rabil plačevati čakanja."

Magna za zdaj ponuja dve plači odpravnine namesto treh, pravi sindikalist in dodaja, da so prezaposlitev v graško tovarno ponudili 22-im, a jih je večina to zavrnila. Na seznamu presežnih delavcev pa so tudi takšni, ki v Gradcu že delajo, pravi Novak:

"Zaposleni so zelo nezadovoljni. Ne izključuje se protestni shod pred Magno prihodnji torek, v kolikor do ponedeljka naše zahteve ne bodo sprejete."

Predstavniki Magne pogajanj do njihovega zaključka ne komentirajo.