Foto: MMR
Foto: MMR

Za nenujen pregled pri zdravniku morajo pacienti po novem dokazovati enega od pogojev – prebolevnost, cepljenje ali testiranje na covid. Doslej je bilo že več pozivov k ukinitvi pogoja PCT v zdravstvu za paciente in predlogov, naj bo hitro testiranje za obisk zdravnika brezplačno.

Zastopniki pacientovih pravic dobivajo v teh dneh dobivajo še več vprašanj in pritožb zaradi dostopa do zdravnika in pogoja PCT. Mnenja sodelujočih v naši anketi so sicer različna: cepljeni težav nimajo, necepljene moti, da morajo opraviti test, ki ga morajo plačati, prav tako jim vzame nekaj časa, nekateri se zato zavzemajo, da bi nil hitri test v teh primerih brezplačen.

Uvedbo brezplačnih hitrih testov za obisk zdravnika zagovarja tudi mariborska varuhinja bolnikovih pravic Lidija Breznik: "Menim, da bi s tem dileme, ki se nam zdaj vsak dan pojavljajo o dostopu do zdravstvene oskrbe, takoj rešili."

Plačljivi testi lahko otežijo ali celo omejijo dostop do zdravstvene oskrbe, razlaga zastopnica pacientovih pravic Adela Postružnik: "Pogoj PCT lahko pomeni omejitev dostopnost zdravstvenih storitev in če je pacientu dostop dejansko omejen, gre za kršitev pravice do dostopa do zdravstvene oskrbe po Zakonu o pacientovih pravicah."

V zdravstvenih zavodih poudarjajo, da nihče ne bo ostal brez zdravstvene oskrbe. Direktor mariborskega ZD Jernej Završnik: "Pri nas nihče ne ostane pred vrati, saj mora za presojo, ali gre nujen pregled ali ne, oceniti zdravnik."

Seznam nujnih zdravstvenih storitev, za katere pogoj ni potreben, se je od sobote naprej sicer podaljšal; za nenujne pa mora pacient, če ni cepljen in ni prebolevnik, opraviti hitri test.

O pogoju PCT v zdravstvu smo govorili tudi v torkovi Radijski tribuni s direktorjem ZD Adolfa Drolca Maribor dr. Jernejem Završnikom in zastopnico pacienttovih pravic Adelo Postružnik.

Kako do zdravnika?