Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Zaradi vse večjega rahljanja omejitev se turistični ponudniki pripravljajo na zagon te dejavnosti. Na mariborskem Pohorju so tako že strnili vrste in pripravili pestro ponudbo, s katero bodo to poletje vabili obiskovalce.

Zlom turističnega sektorja zaradi pandemije je že lani spodbudil sodelovanje akterjev na celotnem Pohorju, da so se povezali in v okviru projekta Pohorje 365 nagovarjali vse, ki radi preživljajo prosti čas v naravi. Letos bodo projekt nadgradili, direktor Regionalne razvojne agencije Podravje Maribor Uroš Rozman napoveduje celostno grafično podobo za blagovno znamko Pohorja: »To bo skupna blagovna znamka, ki jo bomo uporabljali za glavno promocijsko vodilo v naslednjih letih. V sklopu tega bomo pripravili novo spletno stran, kjer se bodo predstavili ključni produkti: poleti kolesarjenje in pohodništvo, pozimi pa zimski športi in smučarska središča. »

Po besedah direktorja Pohorje Village Resorta Vasje Ilešiča Pohorje ne sme več biti projekt zima ali poletje, ampak je treba o njem razmišljati čez vse leto.

Za oživitev Pohorja si prizadevajo tudi v Turističnem društvu gostincev Pohorja

Turistično društvo gostincev Pohorja, ki povezuje gostince, planinske koče, ponudnike nočitvenih zmogljivosti in turistične kmetije na območju Maribora, Hoč, Slovenske Bistrice, Ruš in Frama, se pripravlja na poletni del turistične sezone. Na njihovo pobudo je pred dvema letoma zaživela Pohorska kulinarična transverzala. Letos so jo razširili, vanjo je vključenih že 16 ponudnikov, pravi predsednik društva Robert Jeršič: "Veseli nas, da se vse bolj povezujemo, saj lahko le na tak način uspešno delamo in lažje prebrodimo krizo zaradi epidemije. Občine so nam tudi letos prisluhnile ter nam pomagale pri ponatisu kartončkov, ki jih bo mogoče prevzeti na različnih lokacijah, med drugim tudi pri spodnji postaji vzpenjače, v mariborskem in bistriškem Ticu in vseh občinah.« Dodal je še, da si v prihodnje želijo povezati celotno Pohorje, tudi ponudnike z Rogle in Kop.

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Ob podpori petih občin so posodobili tudi zemljevid. Z njim bodo obiskovalci lažje orientirali in tako spoznali še več lepot tega dela Pohorja, s kartončkom pohorske kulinarične transverzale pa degustirali pristno pohorsko kulinariko v kočah in hotelih.

Obiskovalci se lahko na kulinarično raziskovanje odpravijo vse do konca novembra, ob tem pa bodo zanje v tem poletju na Pohorju pripravili še raznolike kulinarične prireditve; med njimi od ponedeljka, 21. junija Teden pohorske omlete.