Foto: Radio Maribor/Mediaspeed
Foto: Radio Maribor/Mediaspeed

S sredstvi Ministrstva za kulturo so po več letih prizadevanj nedavno prekrili streho na zahodnem grajskem stolpu ob ptujskem gradu in ga tako vsaj nekoliko zaščitili. Gre za drobna a pomembna popravila, ki stavbe ene najbolj znamenitih slovenskih vedut vsaj vzdržujejo in rešujejo pred dokončno rušitvijo oziroma propadom.

Streha zahodnega stolpa pod ptujskim gradom je sicer tik pred zdajci, a še pravočasno popravljena, pravi direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Aleksander Lorenčič: "Investicija je bila vredna dobrih 54 tisoč evrov, je bila zamenjana opečna kritina in lesena trešna konstrukcija, tako da smo zdaj vsaj nekoliko izboljšali stanje tega objekta."

Popravila je nujno potreben ves stolp. Iz njega so se po dolgoletni uporabi, ker je postal prenevaren, morali izseliti radioamaterji. Direktor Lorenčič: "V naslednjih fazah bo treba urediti baročno stopnišče, ki je v izredno slabem stanju in ostalo gradbeno substanco."

Zahodni stolp je le ena od stavb grajskega kompleksa, ki potrebujejo obnovo. Tudi nekateri deli grajskega obzidja, turnirski prostor, žitnica pa seveda sam grajski hrib, ki na novo hortikulturno zasaditev čaka že pet let, bi nujno potrebovali ureditev in vrnitev stare slave. In kako do sredstev? Če kdaj - zdaj priložnost ponuja Evropa s Skladom za okrevanje.