Boris Novak zapušča mesto generalnega direktorja Pošte Slovenije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Boris Novak zapušča mesto generalnega direktorja Pošte Slovenije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pošta Slovenija ima novo začasno vodstvo, generalnega direktorja Borisa Novaka je zamenjal dosedanji predsednik nadzornega sveta Tomaž Kokot.

Tako kot se je po tihem pričakovalo, so danes popoldne novi nadzorniki Pošte Slovenije, leto dni pred iztekom mandata, razrešili generalnega direktorja Borisa Novaka, ki je bil na tem mestu od leta 2012. Na njegov položaj so za vršilca dolžnosti imenovali predsednika nadzornega sveta pošte Tomaža Kokota, ki je nadzornemu svetu predsedoval šele od 4. marca.

Ob imenovanju je dejal, da funkcijo prevzema s polno odgovornostjo ter z zavedanjem, da je Pošta ena pomembnejših državnih družb. Kokot je sicer magister ekonomije in član stranke SDS, leta 2018 pa je kandidiral za župana občine Poljčane. Novak, ki je bil prav tako blizu največji vladajoči stranki, je odšel sporazumno in z odpravnino. Neuradno v višini 12-ih mesečnih plač.

Razloga za zamenjavo na pošti niso pojasnili. Pošta je nedavno pod Novakovim vodstvom izvedla prevzem koprskega logista Intereuropa in lansko leto končala z dobičkom in z dobrimi 240 milijoni prodajnih prihodkov. V upravi družbe ostajata člana poslovodstva Pošte Slovenije mag. Andrej Rihter in Vinko Filipič. Naloge predsednika nadzornega sveta pa bo opravljal namestnik Franci Mihelič.