Mestna občina Maribor Foto: BoBo
Mestna občina Maribor Foto: BoBo

Mariborski mestni svetniki so z veliko večino – le tremi glasovi proti in enim vzdržanim - sprejeli rekordni, 167 milijonov evrov vreden proračun za letos in 142,7 milijonski proračun za prihodnje leto.

Proračuna vključujeta raznolike projekte, tudi infrastrukturne, kot sta gradnja knjižničnega Centra Rotovž in brvi čez reko Dravo. Mesto v dveh letih računa tudi na rekordnih 45 milijonov evropskih sredstev, pravi župan Saša Arsenovič:

"Skozi to, kar Evropa v resnici financira in sofinancira, govorimo o trajnostni mobilnosti, o zelenem, o manjšem ogljičnem odtisu, odgovarjamo v bistvu na vse izzive, ki jih moderni čas postavlja."

Po kritikah, da se na račun središča zapostavlja preostale dele mesta, so vključili še investicije v otroška igrišča, nekatere šole in športne objekte ter ceste in dodatno financiranje nekaterih organizacij. Vključili pa so tudi pol milijona evrov vredne projekte participativnega proračuna. Opozicijski svetnik Miha Recek je ohranil kritično mnenje:

"Mestne svetnike sprašujem, kako boste vi vašim ljudem razložili, da imajo, recimo, v mestni četrti Pobrežje 133 evrov na občana, mestna četrt Center pa 7.700 evrov na občana."

Tako pa koalicijski svetnik Josip Rotar:

"Investicija v Ljudski vrt pomeni investicijo, konkretno, sicer v Koroških vratih, ampak to infrastrukturo uporabljajo ljudje ne samo iz celega Maribora, ampak iz cele regije."

Amandmaji svetnikov Levice za povišanje financiranja Rdečega križa in enkratne denarne pomoči niso bili uslišani, saj da občina financira drugačne oblike socialnih dejavnosti.

Obširnejše razprave o prodaji podjetja Farmadent in zmanjšanju sredstev za Festival Lent pa tokrat ni bilo.