Slika je simbolična. Foto: Reuters
Slika je simbolična. Foto: Reuters

Ukrepi za preprečevanje epidemije so popolnoma spremenili vsakdanjik številnih Slovencev, še posebej tistih s šoloobveznimi otroki. Končuje se prvi teden, odkar so vrata zaprle slovenske vzgojno-izobraževalne ustanove. To pa ne pomeni, da so otroci na počitnicah. Pouk teče dalje, namesto s table pa šolske naloge berejo z računalniških zaslonov. O novem sistemu smo se pogovarjali z ravnateljem, učiteljico in očetom.

Otroka našega sodelavca Jake Dobaja si po zajtrku najprej ogledata poučno televizijsko oddajo Izodrom, nato pa se zakopljeta v naloge iz ekrana. Ob težavah lahko pokličeta učitelje po telefonu. Starša sta v učno uro spremenila tudi pripravo kosila, popoldne pa so na urniku oddih, računalniške igrice in rekreacija v bližnjem gozdu.

"Pri otrocih zdaj ni več tistega: 'Šola je dolgčas, brez zveze ...' Dejansko je to nek nov način. Na drugačen način dobivata te neke informacije in moram reči, da nič ni več 'težko'," nam je povedal Jaka Dobaj. Opaža tudi, da je družina zdaj bolj povezana, otroka pa zelo pogrešata prijatelje.

Večina učencev nov sistem dobro sprejema, pove učiteljica Majda Rižnar z Osnovne šole Draga Kobala, čeprav jih nekaj še ne sodeluje. Kljub temu, da ji zdaj ni treba miriti tistih bolj razposajenih, pa šolski vrvež zelo pogreša. Dobiva tudi sporočila. Dva učenca sta ji že pisala, da jo pogrešata, da se trudita po svojih močeh in da delata to, kar jim je poslala. To sporočilo me je prav "pobožalo".

Dodaja, da imajo mlajši učitelji z računalniki lažje delo, tudi starejši pa so se s tehnologijo spoprijeli z vso vnemo. Opozarja pa, naj ohranijo stik z realnostjo in otrok ne obremenjujejo prekomerno.

S potekom dela je zadovoljen tudi ravnatelj Osnovne šole Martina Konšaka Damir Orehovec. Večina učencev sodeluje, s preostalimi pa skuša v kontakt stopiti šolska svetovalna služba. velikih zamud pri izvajanju učnega načrta ne opaža. Tistim, ki nimajo dostopa do računalnikov, bodo naloge poslali po pošti, testi pa bodo počakali na vrnitev v šolske klopi.