Nigrad Foto: BoBo
Nigrad Foto: BoBo

Občane Radvanja, Brezja, Dogoš in Zrkovcev je presenetil in razjezil dopis Nigrada, da morajo svoje padavinske vode odklopiti s kanalizacijskega omrežja in jih speljati drugam. Na Nigradu pojasnjujejo, da je razlog za to preobremenjenost omrežja s padavinskimi vodami, posledica pa so pogoste poplave. Poleg tega bi morala občina po inšpekcijski odločbi postaviti ustrezne razbremenilnike, a se to ni zgodilo.
V Brezje, Dogoše in Zrkovce se stekajo padavinske vode celotnega Pobrežja in tamkajšnjih številnih trgovskih centrov, a so poziv dobili samo krajani te MČ opozarja predsednik sveta MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci Oton Štrucl: "Ni pošteno, da so to naložili samo našim krajanom, določili rok, do katerega morajo to narediti, in jim zagrozili z inšpekcijskimi pregledi. Tistim, ki nam pošiljajo to vodo v velikih količinah, tega ni treba narediti, mi pa bi morali."
Nigrad je poziv k izločitvi padavinskih vod poslal lastnikom okoli 1500 objektov; kot pravno podlago navajajo Uredbo o odvajanju in čiščenju odpadne komunalne vode in odločitev ustavnega sodišča iz lanskega oktobra.
Tako bi morali občani urediti ponikovalnico, ti pa opozarjajo, da je to lahko velik strošek, hkrati pa se bojijo, da jim bo voda potem vdirala v kleti ali najedala temelje.
V Nigradu so jim pripravljeni prisluhnili, zagotavlja Dejan Tacer: "Če se stranka obrne na nas, predstavi situacijo in razloge, zakaj tega ne more uresničiti, ni razloga, da bi zoper njo ukrepali."
Takojšnja, in to ugodna rešitev pa je po Tacerjevem mnenju že navaden sod, v katerega naj ujamejo padavinsko vodo "vsaj v prvem delu naliva."
To pa krajanov ne pomirja. Ivan Gregurič iz Dogoš: "Vsak sod se enkrat napolni. In kam potem z njim? Bomo vsi občani obravnavani enako ali bomo v Dogošah spet drugorazredni?"
Nezadovoljni so tudi v Radvanju, kjer bi morala občina v skladu z odločbo pristojnega inšpektorja zgraditi tri razbremenjevalne objekte. A kot je znano, denarja za izboljšanje kanalizacijskega omrežja ni.