Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V mariborskem zdravstvenem domu doktorja Adolfa Drolca so v času vse večjih razsežnostih koronavirusa organizacijsko na robu zmogljivosti. Zaradi okužb z virusom in drugimi boleznimi je v teh dneh odsotnih več kot sto njihovih zaposlenih, tako da so preostali preobremenjeni. Ob tem pa prihajajo k njim pozivi na pomoč še iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra, ki jim bodo kljub lastnim kadrovskim in drugim težavam vseeno skušali pomagati.

Kljub vsem zagatam v mariborskem zdravstvenem domu zagotavljajo delo na vseh njihovih segmentih. Ne le da jim uspeva ohranjati vse nujne službe znotraj njihove hiše, obravnave so nemotene in neprekinjene tudi na vseh 53-ih lokacijah njihovega zavoda. Ob tem vsakodnevno zagotavljajo tudi dodatni kader na vstopnih točkah za odvzem brisov za testiranje na koronavirus. "Če smo včeraj odvzeli na naših odvzemnih točkah na cesti Proletarskih brigad in v zdravstveni postaji Tezno 311 brisov, smo v domovih za ostarele odvzeli še 264 brisov, tako da samo iz naših vstopnih točk odhaja v nacionalni laboratorij okrog 500 brisov," pravi direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik.

V zdravstvenem domu lahko tolikšen obseg neprekinjenega dela zagotavljajo le s pomočjo zaposlenih, ki delujejo z delom preko polnega delovnega časa in nadurnim delom. Ob vsem tem bodo kljub temu pomagali mariborskemu univerzitetnemu kliničnemu centru. "In sicer v smislu dveh naših zaposlenih, ki prihajata iz intenzivnih oddelkov in bosta v naslednjih dneh priskočili na pomoč v bolnišničnih covid oddelkih izven svojega rednega delovnega časa," pojasnjuje doktor Jernej Završnik.

Sicer pa bodo mariborskemu kliničnemu centru namenili še eno zaposleno v zdravstveni negi v rednem delovnem času. Ob tem jim bodo pomagali tudi z zdravniškim kadrom in sicer s specialisti pulmologije iz njihovega dispanzerja za pljučne in srčne bolezni, ki bodo prihodnji teden začeli z delom v bolnišničnih covid oddelkih. V mariborskem zdravstvenem domu Maribor le upajo, da tudi sami kmalu ne bodo potrebovali kadrovske pomoči.